12 Μάιος 2018, 19:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάιος 2018, 18:59

Ναός της ελληνορωμαϊκής περιόδου ανακαλύφθηκε στην όαση της Σίβας (φωτο)

  • Ναός της ελληνορωμαϊκής περιόδου ανακαλύφθηκε στην όαση της Σίβας (φωτο)
    (Φωτ.: Ministry of Antiquities)

Σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο, καθώς βρήκαν ερείπια ενός ναού σε χωριό στην όαση της Σίβας, που χρονολογείται στην ελληνορωμαϊκή περίοδο, όταν αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Αντωνίνος Πίος.

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ήταν στην εξουσία από το 138 ως το 161 μ.Χ. και εκτιμάται ότι τότε κατασκευάστηκε ο ναός, όπου βρίσκεται 350 μέτρα από το Βουνό των Νεκρών.

Ο επικεφαλής του τομέα των Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου δρ Αϊμάν Ασμαουάι εξήγησε ότι αυτή η ανακάλυψη ρίχνει φως στην ιστορία της όασης της Σίβας κατά τη διάρκεια της ελληνορωμαϊκής περιόδου. «Ο ναός αποτελείται από μια βάση από ασβεστόλιθο μήκους 40 μέτρων από βορρά προς νότο και 8,5 μέτρων από ανατολή σε δύση. Η είσοδός του βρίσκεται στη βόρεια πλευρά μαζί με δύο μικρά δωμάτια που οδηγούν σε ένα διάδρομο 25 μέτρων και το ιερό. Ο ναός περιστοιχίζεται από ένα εξωτερικό τείχος διαστάσεων 71Χ56 μέτρων», επισήμανε.

Ο ασβεστόλιθος που βρέθηκε μεταφέρθηκε στο μουσείο της Σίβας, προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης. «Οι διαστάσεις του ασβεστόλιθου είναι περίπου 5Χ1 μέτρα. Βρέθηκε σπασμένο σε τρία κομμάτια και ήταν πιθανότατα μέρος της εισόδου του ναού», κατέληξε ο Αϊμάν Ασμαουάι.

Gallery