11 Μάιος 2018, 22:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάιος 2018, 22:00

Ερντογάν: Αναβαθμίζουν τη χρεοκοπημένη Ελλάδα και προσπαθούν να πνίξουν εμάς

  • Προεκλογικό παραλήρημα Ερντογάν από την Κερασούντα για τις «συμμορίες» των Ποντίων
    (Φωτ.: αρχείο EPA / Yasin Bulbul)

Επίθεση εναντίον των οίκων αξιολόγησης εξαπέλυσε ακόμα μια φορά ο Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, την ώρα που η τουρκική λίρα σημειώνει νέα ιστορική βουτιά. Ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε ενοχλημένος από τις συνεχείς υποβαθμίσεις της τουρκικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενώ δεν ξέχασε και την Ελλάδα.

«Συγγνώμη δηλαδή, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Πώς γίνεται αυτή η αναβάθμιση; Στην Ελλάδα αναφέρομαι», αναρωτήθηκε.

Αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισήμανε: «Αφήστε αυτούς, μην τους δίνετε σημασία, είναι ακροβάτες. Αυτοί έναν γείτονα που τελείωσε και χρεοκόπησε, τον αναβάθμισαν τέσσερις βαθμίδες. Αυτοί λαμβάνουν νέα χρέη και ζουν με αυτά». Κλείνοντας υπογράμμισε: «Προσπάθησαν να μας πνίξουν σε μικρά κύματα. Είμαστε όλοι μαζί στα ασφαλή λιμάνια της χώρας μας».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, τα οποία χαρακτήρισε ως «τη μητέρα και τον πατέρα όλων των δεινών», οδηγώντας τη λίρα σε νέα υποχώρηση. Το τουρκικό νόμισμα διολίσθησε έως το επίπεδο των 4,3030 λιρών ανά δολάριο μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ την Πέμπτη είχε κλείσει στις 4,2374 λίρες. Την Τετάρτη είχε υποχωρήσει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,3780 λιρών ανά δολάριο, για να ανακάμψει δυνατά την επόμενη ημέρα. «Εάν ο λαός μου πει να συνεχίσω σε αυτό τον δρόμο στις εκλογές, δηλώνω ότι θα βγω νικητής στη μάχη κατά αυτής της κατάρας. Επειδή η πεποίθησή μου είναι: τα επιτόκια είναι η μητέρα και ο πατέρας όλων των δεινών», σημείωσε σε ομιλία που έκανε σε επιχειρηματίες.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,85% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, πολύ πάνω από τον στόχο του 5% της κεντρικής τράπεζας. Οι επενδυτές φαίνεται ότι ήλπιζαν σε κάποια πρόσθετα μέτρα σύσφιξης από την κεντρική τράπεζα, η οποία ενίσχυσε τη ρευστότητα αυτή την εβδομάδα για να στηρίξει τη λίρα.