11 Μάιος 2018, 13:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάιος 2018, 13:24

Στην Κρήτη και την Κνωσσό ο πρίγκιπας Κάρολος (φωτο)

  • Στην Κρήτη και την Κνωσσό ο πρίγκιπας Κάρολος (φωτο)
    Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Ηρακλείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Νίκος Χαλκιαδάκης)

Την Κνωσσό και το πανέμορφο χωριό των Αρχανών, στο Ηράκλειο Κρήτης, επισκέπτεται σήμερα ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του δούκισσα Καμίλα, ολοκληρώνοντας με εξαιρετικό τρόπο την επίσημη επίσκεψή τους στην Ελλάδα.

«Γνωρίζει για τον τόπο μας και τα αρχαιολογικά μνημεία του» δήλωσε στο pontos-news.gr o δημοσιογράφος Γιάννης Δουνδουλάκης που κατάγεται και έχει μεγαλώσει στο ιστορικό χωριό της Κρήτης.

Ο πρίγκιπας έφτασε στην Κρήτη γύρω στις 12:40 και αναμένεται να μείνει στο νησί έως τις 16:20 οπότε θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Ηρακλείου με προορισμό τη Βρετανία.

Την επίσκεψη του ζευγαριού στην Ελλάδα σχεδίασε αποκλειστικά η πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα, ωστόσο η επιλογή του συγκεκριμένου χωριού ήταν του ίδιου του πρίγκιπα. Είχε προηγηθεί πρόσκληση από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου Κρήτης –έχει ιδρυθεί από τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Στις Αρχάνες, ο πρίγκιπας αφού επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Αναπτυξιακής θα ενημερωθεί για το έργο που επιτελείται στο θέμα της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων ενώ θα έχει και συναντήσεις με πρόσφυγες στο Παλαιό Σχολείο των Αρχανών.


Ο περιφερειάρχης Ηρακλείου Σταύρος Αρναουτάκης υποδέχθηκε τον πρίγκιπα Κάρολο και τη δούκισσα Καμίλα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Νίκος Χαλκιαδάκης)

Όπως σημείωσε ο Γιάννης Δουνδουλάκης, ο πρίγκιπας θα επισκεφθεί το μουσείο που υπάρχει στο χωριό ενώ έχει ζητήσει να περπατήσει σε σοκάκια του.

Μετά το επίσημο πρόγραμμα συναντήσεων ο πρίγκιπας θα έχει την τύχη να απολαύσει την κρητική φιλοξενία. Στην πλατεία του Ιερού Ναού της Παναγίας θα απολαύσει τοπικά εδέσματα και θα παρακολουθήσει χορευτικά από μέλη κρητικών συλλόγων. Μαζί του θα είναι και η δούκισσα της Κορνουάλης η οποία κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του πρίγκιπα θα βρίσκεται στο Οινοποιείο Λυραράκη. Η επίσκεψή τους στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί λίγη ώρα μετά τις 16:00 οπότε αναμένεται να φύγουν για τη Βρετανία.

Ένα χωριό-κόσμημα της Κρήτης
Οι Αρχάνες βρίσκονται σε υψόμετρο 400 μέτρων και απέχουν 14 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου, ενώ είναι μόλις επτά χιλιόμετρα μακριά από το μινωικό ανάκτορο της Κνωσσού. Οι ντόπιοι αλλά και πολλοί τουριστικοί οδηγοί το αποκαλούν «πολύχρωμο χωριό» καθώς πριν από μερικά χρόνια είχε βραβευτεί σε διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της οικιστικής του ανάπτυξης και επειδή αποτελεί πρότυπο παραδοσιακό οικισμό. Ακόμα μπορεί κανείς να βρει εκεί λιοτρίβια και πατητήρια και να δει πώς έφτιαχναν κρασί και λάδι στην περιοχή.

Φυσιολάτρες κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στο ιερό βουνό των Αρχανών, ύψους 811 μέτρων, τη Γιούχτα. Τοπικός θρύλος αναφέρει πως εκεί έχει ταφεί ο Δίας!

Η αρχαία νεκρόπολη στο Φουρνί αλλά και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 έως τη Μυρτιά αποτελούν επίσης πόλους έλξης για τουρίστες από όλον τον κόσμο. Όμως ακόμα πιο δυνατό χαρτί του τόπου θεωρείται η κρητική παραδοσιακή κουζίνα μια και στις Αρχάνες πολλά φαγητά γίνονται «όπως παλιά» και η νοστιμιά τους απλά μαγεύει τον ουρανίσκο.