9 Μάιος 2018, 22:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάιος 2018, 22:38

Θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος στον πρίγκιπα Κάρολο

  • Θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος στον πρίγκιπα Κάρολο
    Ο Προκόπης Παυλόπουλος με τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του πριγκιπικού ζεύγους στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα τελικώς θα ευοδωθεί, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την προσφώνησή του, στο δείπνο προς τιμήν του πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου και της δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα στο Προεδρικό Μέγαρο. Επικαλούμενος τη μακρά παράδοση που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στη διδασκαλία και στην έρευνα των κλασικών σπουδών και του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και τη διμερή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στον τομέα αυτόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Είναι δε ακριβώς αυτή η παράδοση, σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, η οποία μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο πολύτιμο εταίρο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξέφρασε την ευχή, η τελική και οριστική απόφαση των αρμόδιων οργάνων της χώρας να ληφθεί με γνώμονα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. «Ανεξαρτήτως όμως τούτου, και υφ’ οιεσδήποτε συνθήκες, η αρμονική συμπόρευση των χωρών μας και των λαών μας θα συνεχισθεί αδιατάρακτη» επισήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, προσβλέπουμε στη συνέχιση της στενής συνεργασίας μας στον τομέα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την Ευρώπη, και όχι μόνον. Είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε συλλογικά τις προσπάθειες για να σώσουμε ζωές, να καταπολεμήσουμε τη στυγνή εκμετάλλευση του ανθρώπου, να ενισχύσουμε την συνεργασία για τη διαχείριση των συνόρων και ν’ αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της παράνομης μετανάστευσης, εστιάζοντας στα πολλαπλά αίτιά της.

«Ας μην ξεχνάμε ότι το επίκεντρο και το έμβλημα του κοινού μας πολιτισμού, του ευρωπαϊκού πολιτισμού, είναι ο άνθρωπος. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης εισόδου μεταναστών και προσφύγων, επωμίσθηκε ένα τεράστιο βάρος, το οποίο αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει, σεβόμενη στο ακέραιο τις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, παρά το γεγονός ότι παράλληλα η χώρα βρισκόταν σε μίαν εξαιρετικά δυσχερή οικονομική συγκυρία» σημείωσε.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, τόνισε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει, ιδίως μετά την έξοδό της από τη βαθιά οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε επώδυνες θυσίες στον ελληνικό λαό, ν’ αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και να συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και στην ειρήνη, μέσω των πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στη Μέση Ανατολή.

Στις θυσίες του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης, στο θάρρος με το οποίο οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις απροσδόκητες προσφυγικές ροές στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στους κοινούς δεσμούς, ιστορικούς και πολιτισμικούς που ενώνουν την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του.

Στο δείπνο προς τιμήν του πριγκιπικού ζεύγους παρευρέθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, αρκετά μέλη του υπουργικού Συμβουλίου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς και εξέχοντα στελέχη του επιχειρηματικού, διπλωματικού και ακαδημαϊκού κόσμου, αλλά και άνθρωποι των γραμμάτων και της διανόησης από Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δήμητρα Κατσιμεντέ.