9 Μάιος 2018, 18:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάιος 2018, 22:31

Τσίπρας σε πρίγκιπα Κάρολο: Ορόσημο η επίσκεψή σας στην Ελλάδα

  • Τσίπρας σε πρίγκιπα Κάρολο: Ορόσημο η επίσκεψή σας στην Ελλάδα
    Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται τον πρίγκηπα Κάρολο στο Μέγαρο Μαξίμου

Ορόσημο στις σχέσεις Ελλάδας και Βρετανίας κυρίως αυτήν την εποχή των προκλήσεων, μπορεί να αποτελέσει η πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας στην Αθήνα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία τους και ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση που του απηύθυνε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να επισκεφθεί το Λονδίνο τον επόμενο μήνα.

«Είναι μεγάλη χαρά να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι έχετε επισκεφθεί την Ελλάδα επανειλημμένα στο παρελθόν, αλλά ιδιωτικά. Αυτό σημαίνει ότι αγαπάτε τη χώρα μας. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που επισκέπτεστε την Ελλάδα επισήμως και όπως με πληροφόρησαν πρόσφατα ότι είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας κάνει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Βρετανία θα πετύχουν πολλά με τη συνεργασία τους στα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, εξέφρασε, από την πλευρά του, ο πρίγκιπας Κάρολος. «Είμαι βαθιά ευγνώμων κ. πρωθυπουργέ για την υποδοχή σας και, όπως είπατε, και εγώ θεωρούσα ότι είχα επισκεφθεί τη χώρα, αλλά είναι τόσο παλιά, που είναι σαν να το είχα ξεχάσει» σημείωσε ο πρίγκιπας Κάρολος και υπογράμμισε ότι αυτή η επίσκεψη τονώνει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

«Δεσμοί, οι οποίοι είναι μακραίωνοι και ελπίζω ότι στο μέλλον θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε όλα αυτά που μοιραζόμαστε ήδη και ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε πολλά όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας και το θέμα της μετανάστευσης και σχετικά με όλες τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Είμαι ευγνώμων στην ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη που επέδειξε, καθώς και για τη συνεργασία που έχει διασφαλίσει σε όλους αυτούς τομείς. Και νομίζω ότι θα συνεχίσουμε αυτήν τη σπουδαία φιλία και στο μέλλον. Είμαι σίγουρος γι′ αυτό», συμπλήρωσε.

Σημαντικό κρίκο στην «αλυσίδα φιλίας» μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας χαρακτήρισε ο Προκόπης Παυλόπουλος την επίσκεψη του πρίγκιπα Κάρολου και της συζύγου του, δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα Πάρκερ Μπόουλ στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έκανε λόγο για ιστορική στιγμή και υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που επισήμως επισκέπτεται την Ελλάδα ο διάδοχος του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ευχήθηκε να αποτελέσει την απαρχή και για άλλες στο μέλλον.

Παράλληλα, αναφέρθηκε αναλυτικά στους κοινούς αγώνες Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας για ελευθερία και δημοκρατία και υπογράμμισε το ρόλο του λόρδου Βύρωνα, το φιλελληνικό ρεύμα που δημιούργησε, την ιδεολογία περί κράτους-έθνους που υποστήριξε, καθώς και την καταλυτική συνδρομή του Κόδριγκτον στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, η έκβαση της οποίας συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία του νεότερου ελληνικού κράτους.


Ο Π. Παυλόπουλος και η σύζυγός του Βλασία συνομιλούν με τον πρίγκιπα της Ουαλίας και τη δούκισσα της Κορνουάλης
στη σημερινή συνάντηση τους στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Ειδική αναφορά έκανε και στις ελληνικές ρίζες του Καρόλου, μέσα από τον πατέρα του, και τόνισε ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτος στην Αθήνα, εκτιμώντας ότι η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει την απαρχή για άλλες στο μέλλον. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την εξαιρετικά ευγενική υποδοχή και σημείωσε ότι μόνο θερμά λόγια έχει να πει για τη μακρά σχέση των δυο χωρών, η οποία εκτείνεται στη διάρκεια πάρα πολλών χρόνων. 

Ανέφερε, επίσης, ότι στα ταξίδια τους ανά τον κόσμο συναντούν πάρα πολλούς Έλληνες, όπως για παράδειγμα πρόσφατα στην Αυστραλία, ενώ τόνισε ότι έχει επισκεφθεί ιδιωτικά πολλές φορές την Ελλάδα και εξέφρασε τη χαρά του για την παρούσα επίσκεψη. Το πριγκιπικό ζεύγος θα επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 20:30, για το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.