9 Μάιος 2018, 19:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάιος 2018, 18:39

Ο Κάρολος θα αποφύγει την Ακρόπολη για λόγους… τακτ

  • Ο Κάρολος θα αποφύγει την Ακρόπολη για λόγους… τακτ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ένα από τα πιο δυνατά «στρατηγικά χαρτιά» της Μεγάλης Βρετανίας, ο πρίγκιπας Κάρολος, εδώ και λίγες ώρες βρίσκεται στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη στη σκιά και των σύνθετων διαπραγματεύσεων για το Brexit. Αναπληρώνοντας κατά κάποιο τρόπο το κενό (η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στις οποίες η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει πραγματοποιήσει επίσκεψη), ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα μείνει δύο ημέρες στην Αθήνα.

Την Παρασκευή θα επισκεφθεί την Κρήτη όπου θα συναντηθεί με πρόσφυγες και στη συνέχεια θα παραβρεθεί σε ένα αυθεντικό γλέντι στο χωριό Αρχάνες.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή φρόντισε να τονίσει τις ελληνικές ρίζες του, παρά το γεγονός ότι ο παππούς του πρίγκιπας Ανδρέας γλίτωσε την τελευταία στιγμή το εκτελεστικό απόσπασμα καθώς θεωρήθηκε ένας από τους υπεύθυνους της Μικρασιατικής Καταστροφής. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι από το επίσημο πρόγραμμα του πριγκιπικού ζεύγους απουσιάζουν τόσο η Ακρόπολη όσο και το Μουσείο της Ακρόπολης, αν και είναι προγραμματισμένη μια επίσκεψη στην Κνωσό.

Αυτή η… παράλειψη από τόσο φορτωμένο πρόγραμμα μόνο τυχαία δεν θεωρείται. Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Guardian στην Αθήνα σημειώνει ότι πρόκειται για μια ένδειξη αβρότητας από τον πρίγκιπα της Ουαλίας. Στο δημοσίευμα υπάρχει και δήλωση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος τονίζει ότι πρόκειται για διπλωματικό τακτ. «Ο Κάρολος είναι δημοφιλής εδώ και θέλουμε να νιώσει καλοδεχούμενος», υπογράμμισε.

Η διπλωματική αβρότητα έχει να κάνει φυσικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία κλάπηκαν από τον λόρδο Έλγιν και εξακολουθούν βρίσκονται ακόμα στο Βρετανικό Μουσείο, παρά τη διεθνή κατακραυγή.