9 Μάιος 2018, 11:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάιος 2018, 11:35

Αντιδράσεις για τα 6 καταδιωκτικά υποβρύχια από τη Γερμανία στην Τουρκία

  • Αντιδράσεις για τα 6 καταδιωκτικά υποβρύχια από τη Γερμανία στην Τουρκία
    Το ελληνικό «Παπανικολής» είναι παρόμοιο με τα υποβρύχια που θα αγοράσει η Τουρκία από τη Γερμανία (φωτ.: ΥΕΘΑ)

Να μην παραδοθούν στην Τουρκία τα έξι υποβρύχια τελευταίας γενιάς που κατασκευάζει η γερμανική Thyssen Marine Systems σε σύμπραξη με τουρκική εταιρεία ζητά από την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ το αριστερό κόμμα Die Linke. Το ντιλ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία, και η βασική κριτική που ασκείται κυρίως από την Αριστερά είναι ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα νέα υποβρύχια εναντίον της Ελλάδας ή της Κύπρου, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Σε ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από τη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD αναφέρθηκε και το περιστατικό εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό.

Επιπλέον, η γερμανική αντιπολίτευση εκφράζει την έκπληξή της σχετικά με τη διφορούμενη πολιτική που ακολουθεί το Βερολίνο απέναντι στην Άγκυρα.

Μετά την εισβολή στο Αφρίν στη βόρεια Συρία η Γερμανία αποφάσισε να παγώσει την εκτέλεση των συμβάσεων για την αναβάθμιση των Leopard, ύστερα από την αποκάλυψη ότι παρόμοια τεθωρακισμένα χρησιμοποιούνταν εναντίον των Κούρδων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και στο θέμα των υποβρυχίων.

Για την παραγωγή των έξι καταδιωκτικών υποβρυχίων η γερμανική κυβέρνηση είχε δώσει το πράσινο το 2009 προκαλώντας ανησυχία στην Ελλάδα, η οποία ήδη διαθέτει τέτοιου είδους υποβρύχια (όπως το «Παπανικολής»), γεγονός που αποτελεί ένα από τα ελάχιστα τακτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έναντι του τουρκικού.