8 Μάιος 2018, 13:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάιος 2018, 12:51

Τέσσερις προφυλακίσεις για το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα

  • Θεσσαλονίκη: Φοιτητές του ΑΠΘ συλλέγουν φάρμακα για ευπαθείς ομάδες
    (Φωτ.: Aρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους δύο νοσηλεύτριες του «Λαϊκού», ένας πρώην νοσηλευτής στο ίδιο νοσοκομείο και ένας ιδιώτης φαρμακοποιός που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στο κύκλωμα που έκλεβε αντικαρκινικά φάρμακα από τα δημόσια νοσοκομεία και τα πωλούσε στο εξωτερικό. Χθες ενώπιον της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς οδηγήθηκαν οκτώ άτομα.

Σήμερα άλλοι δώδεκα κατηγορούμενοι θα μεταφερθούν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ανάμεσά τους ο 70χρονος Αιγύπτιος ο οποίος φέρεται να είναι ο εγκέφαλος και δύο γιατροί.

Από τη συνεχιζόμενη έρευνα της Δικαιοσύνης προκύπτει ότι τα μέλη της πολυμελούς σπείρας είχαν καταφέρει να βάλουν χέρι και στα αποθέματα άλλων νοσοκομείων πλην του «Λαϊκού». Πέρα από αυτούς που αναφέρονται στη δικογραφία ελέγχονται ακόμα οκτώ γιατροί ενώ ερευνάται και ο ρόλος ενός υπαλλήλου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, μία κατηγορούμενη, η οποία είναι ιδιοκτήτρια φαρμακείου, το τελευταίο διάστημα φέρεται να είχε αυτονομηθεί από το κύκλωμα και να είχε φτιάξει ένα δικό της παρακλάδι προκειμένου να έχει ακόμα μεγαλύτερο κέρδος.

Στις έρευνες των ελληνικών Αρχών πλέον συμμετέχουν τόσο η Europol όσο και η Interpol, όχι μόνο για να διαπιστωθεί πώς διακινούνταν τα κλεμμένα φάρμακα στη μαύρη αγορά αλλά και γιατί υπάρχουν πληροφορίες ότι το κύκλωμα έκανε και «εισαγωγή» αντικαρκινικών σκευασμάτων από το εξωτερικό μέσα από την εταιρεία-φάντασμα που είχε συστήσει στην Αίγυπτο ο 70χρονος «εγκέφαλος».

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι η ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 14,7 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων που το κύκλωμα κατάφερε να κλέψει από το 2013 έως το 2016.