7 Μάιος 2018, 11:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούνιος 2018, 16:43

Καστοριά: Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας (φωτο, βίντεο)

  • Καστοριά: Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας (φωτο, βίντεο)

Με ξεχωριστή εκκλησιαστική λαμπρότητα γιορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας, στο Μοναστήρι της Παναγίας, εκεί που ασκήθηκε επί 47 χρόνια και αγίασε η ασκήτρια Αγία του Πόντου.

Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε ο όρθρος και η πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, όπου προεξήρχε ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεωργίου και Καστορίας Σεραφείμ.

Εκατοντάδες πιστοί από την Καστοριά, την Πτολεμαΐδα και άλλες περιοχές της Ελλάδας, επισκέφτηκαν την ακριτική και ιστορική Κλεισούρα, για να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα λείψανα της Αγίας Σοφίας, τον τάφο της, το ασκηταριό της και να ακουμπήσουν τα αιτήματα και την ελπίδα τους στις πρεσβείες και τις μεσιτείες της.

Ο μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής καθώς και στην τιμωμένη Αγία Σοφία από την Κλεισούρα της Καστοριάς. Μεταξύ άλλων σημείωσε πώς ανέδειξε και χαρίτωσε ο Θεός την Οσία Σοφία για να μας υπενθυμίζει ότι επιβλέπει «επί τους ταπεινούς και τρέμοντας τους λόγους του» και αυτούς φωτίζει και σοφίζει, για να γίνονται με τη σειρά τους φως του κόσμου και λύχνος επί την λυχνίαν, για να οδηγούν τους ανθρώπους στον Θεό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας και των ιερών λειψάνων της Αγίας στους χώρους του μοναστηριού, ενώ οι Σύλλογος Ποντίων Καστοριάς και Πτολεμαΐδας απέδωσαν με τη συνοδεία του κεμεντζέ ένα ποντιακό τραγούδι εις τιμήν και μνήμην της Αγίας Σοφίας της Ποντίας.

  • Με πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο από την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς.
Gallery