6 Μάιος 2018, 20:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάιος 2018, 13:23

Τσιλινγκίρ και Ζαράκολου μίλησαν για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην παρουσίαση της τουρκικής έκδοσης του βιβλίου του Κ. Φωτιάδη

  • Τσιλινγκίρ και Ζαράκολου μίλησαν για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην παρουσίαση της τουρκικής έκδοσης του βιβλίου του Κ. Φωτιάδη
    (Φωτ.: Tamer Çilingir / Facebook)

Ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ και ο Ραγκίπ Ζαράκολου έδωσαν το παρών το βράδυ του Σαββάτου (5 Μαΐου) στην παρουσίαση της τουρκικής έκδοσης του βιβλίου του Κωνσταντίνου Φωτιάδη Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που έγινε στο πλαίσιο της πολυθεματικής έκθεσης «Πόντος, δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη», στο περίπτερο 2 της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Όπως σημειώνει το efxinospontos.gr και το ρεπορτάζ του Φόρη Πεταλίδη, ο Ραγκίπ Ζαράκολου υπογράμμισε την αναγκαιότητα ύπαρξης βιβλίων που αναφέρονται στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών στην Τουρκία, καθώς και στον αγώνα που κάνει ο ίδιος προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Ρ. Ζαράκολου, εκδότης από την Τουρκία, ο οποίος ζει πολιτικός εξόριστος στη Σουηδία, τόνισε ακόμη ότι σημαντική ήταν η συμβολή του αείμνηστου Γιώργου Ανδρεάδη, ο οποίος με την παρουσία του στην Τουρκία, τα δεκάδες ταξίδια του στον Πόντο και στην Μικρά Ασία, έσπασε την σιωπή και την κρατικά κατευθυνόμενη πολιτική και μίλησε στην καρδιά του προοδευτικού λαού της Τουρκίας για ένα θέμα ταμπού της τουρκικής κοινωνίας.

Ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ, συγγραφέας του βιβλίου Pontos Gerçeği, με καταγωγή από τη Λιβερά της Ματσούκας, ο οποίος έκανε περισσότερο από 10 χρόνια στις φυλακές της Τουρκίας και τώρα ζει ως πολιτικός εξόριστος στην Ελβετία, τόνισε πως από μικρός στο σχολείο και στην τουρκική κοινωνία, όλοι μαθαίνουν πως οι εχθροί είναι οι Έλληνες τους οποίους τους έριξαν στη θάλασσα, εχθροί είναι οι Αρμένιοι, οι Βούλγαροι, οι Άραβες, οι Ρώσοι και πως μόνον οι Τούρκοι είναι ο περιούσιος λαός.


Η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Ραγκίπ Ζαράκολου
(φωτ.: Υπουργείο Εσωτερικών, Μακεδονίας-Θράκης)

Πρόσθεσε πως οι Τούρκοι δύσκολα θα αναγνωρίσουν την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ακόμη κι αν αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Και κρατούν σκληρή στάση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, γιατί την έκαναν οι κεμαλικοί, ενώ τη Γενοκτονία των Αρμενίων την πραγματοποίησαν οι οθωμανοί.

Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, από την παρουσίαση του βιβλίου έλειψαν ο Αττίλα Τουιγκάν, μεταφραστής, καθώς και ο Σαΐτ Τσετίνογλου, ακαδημαϊκός, συγγραφέας του προλόγου, τους οποίους το ελληνικό προξενείο δεν τους έδωσε βίζα ώστε να βρεθούν στην εκδήλωση και όπως είπε θα περιμένει να δει τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτό.


Η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά με τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη
(φωτ.: Υπουργείο Εσωτερικών, Μακεδονίας-Θράκης)

Η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, απηύθυνε χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου. «Χαιρετίζω το βιβλίο που σήμερα παρουσιάζεται, μαζί με όλους εκείνους που συμμετείχαν στη δημιουργία του, γιατί βοηθά να μάθουν και εκείνοι που βρίσκονται στην άλλη πλευρά για τα εγκλήματα που έγιναν από προκατόχους τους και να αντιληφθούν ότι οφείλουν να σταθούν ενάντιοι σε κάθε προσπάθεια επανάληψής τους. Η ιστορική μνήμη και η επιστημονική αλήθεια παραμένουν οι πιο ανεκτίμητοι σύμμαχοί μας, ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ όσα έζησαν οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής», υπογράμμισε.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε ποντιακή μουσική περιήγηση. Η Δέσποινα Καμπερίδου και Αγγελική Παμπουκίδου ήταν στο τραγούδι, ενώ στη λύρα και το τραγούδι ήταν οι Χρήστος Καλιοντζίδης, Χρήστος Τσενεκίδης και Θεόδωρος Κοτίδης.

  • Πηγή: efxinospontos.gr.
Εκδηλωσεις