6 Μάιος 2018, 10:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάιος 2018, 10:27

Μυτιλήνη: Αρχίζει η δίκη ξένων ΜΚΟ για τη μεταφορά μεταναστών στην Ελλάδα

  • Μυτιλήνη: Αρχίζει η δίκη ξένων ΜΚΟ για τη μεταφορά μεταναστών στην Ελλάδα
    Οι τρεις Ισπανοί διασώστες κατά την αναχώρησή τους από τη Σεβίλλη για τη Λέσβο (φωτ.: EPA/Julio Muñoz)

Στο εδώλιο του μονομελούς εφετείου κακουργημάτων βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη θα βρεθούν τη Δευτέρα τρεις Ισπανοί πυροσβέστες-διασώστες μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης PROEM-AID, με την κατηγορία της μεταφοράς μεταναστών από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Μαζί τους δικάζονται και δύο Δανοί αραβικής καταγωγής, μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Team Humanity.

Και οι πέντε δικάζονται για απόπειρα παράνομης μεταφοράς μεταναστών στην Ελλάδα τα ξημερώματα της 14ης Ιανουαρίου 2016.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχαν συλληφθεί από άνδρες του Λιμενικού Σώματος επιβαίνοντες σε ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος στη συνοριογραμμή Ελλάδας και Τουρκίας, επιχειρώντας να ρυμουλκήσουν βάρκες με πρόσφυγες χωρίς αυτές ή οι επιβαίνοντες σε αυτές να κινδυνεύουν.

Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οι τέσσερις από τους κατηγορουμένους αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 5.000 ευρώ ο καθένας. Στον πέμπτο από τους κατηγορουμένους, το έναν από τους δυο Δανούς Αραβικής καταγωγής, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης του σκάφους με το οποίο οι πέντε επιχειρούσαν, απαγορεύθηκε η έξοδος από την Ελλάδα, ενώ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 10.000 ευρώ.

Η δίκη έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον ιδιαίτερα στην Ισπανία μετά από κινητοποίηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης PROEM-AID που πραγματοποιεί ενημερωτική εκστρατεία κατά της «ποινικοποίησης του εθελοντισμού και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας». Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου οι τρεις Ισπανοί πυροσβέστες-διασώστες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν πριν ένα μήνα μετά από συνάντηση τους με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας υποστήριξαν ότι ο Ισπανός υπουργός τους διαβεβαίωσε πως έχουν τη στήριξη του, ενώ θα έχουν την υποστήριξη και της ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα στη διάρκεια της δίκης.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.