5 Μάιος 2018, 00:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2018, 01:51

Επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ο Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ

  • Ορχάν Παμούκ: Έκθεση φωτογραφίας για τη μεταβαλλόμενη όψη της Κωνσταντινούπολης
    Ο συγγραφέας Ορχάν Παμούκ (φωτ.: orhanpamuk.net / Murat Tueremis photography)

Επίτιμος διδάκτορας στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης αναγορεύτηκε απόψε ο Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» – Ωδείο, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, μετά από απόφαση των πανεπιστημιακών οι οποίοι θέλησαν να τιμήσουν τον παγκοσμίου φήμης συγγραφέα και κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2006.

Πρόκειται για μία προσωπικότητα με δημοκρατική συνείδηση που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δίκαιο, τη δημοκρατία, ως ένας πολίτης του κόσμου, ανέφερε στην προσφώνηση του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Ορχάν Παμούκ είναι πολλά πράγματα σε ένα, άνθρωπος με πολλά ταλέντα.

Σύμφωνα με την απόφαση της αναγόρευσης, ο νομπελίστας συγγραφέας λαμβάνει τον τίτλο του επιτίμου διδάκτορα για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια λογοτεχνία για τη γραφή του που εξάπτει τη φαντασία, για την προσήλωση του στις πανανθρώπινες αξίες, την υπεράσπιση και ανάδειξη τους στο έργο του, για τη δημοκρατική του συνείδηση και την παρρησία του λόγου του, για τη συμβολή του στην αλληλοκατανόηση ανάμεσα σε λαούς και πολιτισμούς, για τη συνεισφορά του στην αναζήτηση ταυτότητας της σύγχρονης Ευρώπης.

Η στάση του Ορχάν Παμούκ, όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση του έργου του από τους ομιλητές, είναι στοχαστική απέναντι στις διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις, εξετάζοντας παράλληλα το πώς αυτές οι παραδόσεις επιδρούν στην απεικόνιση του κόσμου.

Ο ίδιος ο συγγραφέας στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι χτίζει πέτρα πέτρα εδώ και 41 χρόνια μέσα από τις λέξεις και τις ιστορίες, τις εμπειρίες και τα βιώματα του όλα όσα μπορούν να βοηθήσουν ώστε να δημιουργήσουν οι άνθρωποι έναν καινούργιο κόσμο. Ζει μέσα από τα ερεθίσματα και δημιουργεί από όλα όσα βιώνει, μαθαίνει, αισθάνεται. Το γέννημα όλων αυτών είπε, είναι ότι χτίζει νέες λέξεις.

Ο Ορχάν Παμούκ γεννήθηκε στην Κωσταντινούπολη το 1952, βιώνοντας όλες τις ανατροπές, οικογενειακές και οικονομικές, που εμπλούτισαν τις ανησυχίες του οδηγώντας τον να ασχοληθεί με τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία και τη συγγραφή.

Στη τελετή αναγόρευσης του διακεκριμένου και πολυβραβευμένου συγγραφέα μυθιστοριογράφου παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, πανεπιστημιακοί, φοιτητές της Φιλοσοφικής και πλήθος κόσμου που θέλησαν να γνωρίσουν την πορεία αλλά και το έργο του νομπελίστα, όπως αυτό αναλύθηκε από τους καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Νωρίτερα, σήμερα ο Ορχάν Παμούκ συνομίλησε με φοιτητές, διδάσκοντες και προσωπικό του Πανεπιστημίου Κρήτης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Βιβλιοθήκης όπου και λειτουργεί έκθεση βιβλίων του νομπελίστα συγγραφέα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ. Λαμπαθάκης.