4 Μάιος 2018, 19:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάιος 2018, 19:06

To σεξουαλικό σκάνδαλο «ακύρωσε» το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018

  • Ποιοι είναι οι 33 ευρωβουλευτές που προτείνουν Τσίπρα-Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης
    (Φωτ.: EPA / Jessica Gow)

Για μία από τις ελάχιστες φορές στην ιστορία των βραβείων Νόμπελ φέτος δεν πρόκειται να απονεμηθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας, στη σκιά του σεξουαλικού σκανδάλου που συγκλονίζει τη Σουηδική Ακαδημία. Την τελευταία φορά που δεν υπήρξε απονομή ήταν το 1949 όταν είχε κριθεί ότι καμία από τις υποψηφιότητες δεν ανταποκρινόταν στα κριτήρια που είχε θέσει ο δωρητής Άλφρεντ Νόμπελ, ενώ απονομή δεν υπήρξε ούτε το 1943 όταν δηλαδή ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν στο απόγειο του.

Ήδη από χθες υπήρχαν πληροφορίες, και σήμερα η Ακαδημία ανακοίνωσε ότι το φετινό βραβείο θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα με το Νόμπελ 2019.

Η Σουηδική Ακαδημία είναι μία από τις βασιλικές ακαδημίες της χώρας. Ιδρύθηκε το 1786 από τον βασιλιά Γουστάβο Γ’ στα πρότυπα της Γαλλικής Ακαδημίας, με στόχο την προαγωγή της σουηδικής γλώσσας. Από το 1901 τα ισόβια μέλη της αποφασίζουν ποιος θα είναι ο νικητής του βραβείου.

Η Ακαδημία, όμως, συγκλονίζεται από το σκάνδαλο #MeToo που ξέσπασε πέρσι. Δεκαοκτώ γυναίκες κατήγγειλαν ότι παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά ή δέχτηκαν βίαιη επίθεση από τον φωτογράφο Ζαν-Κλοντ Αρνό, σύζυγο της ακαδημαϊκού, ποιήτριας και δραματουργού Καταρίνα Φρόστενσον η οποία δήλωσε παραίτηση. Τις τελευταίες εβδομάδες παραιτήθηκαν έξι από τα δεκαοκτώ ισόβια μέλη, ανάμεσά τους και η γραμματέας Σάρα Ντάνιους.

Επιπλέον, η κρίση που έχει ξεσπάσει αφορά και τη διαρροή ονομάτων ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων. Ο Ζαν-Κλοντ Αρνό αρνείται τόσο τις κατηγορίες για τη σεξουαλική παρενόχληση όσο και τις κατηγορίες για τη διαρροή.

«Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να μας δοθεί χρόνος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πριν από τον ορισμό του επόμενου που θα βραβευτεί, από σεβασμό στους προηγούμενους και στους μελλοντικούς που θα πάρουν το βραβείο», τόνισε ο Άντερς Όλσον, ο οποίος ασκεί χρέη ισόβιου γραμματέα.