12 Μάιος 2018, 13:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2018, 20:24

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ευκαρπία Κιλκίς για λαχταριστά πιροσκί

  • Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ευκαρπία Κιλκίς για λαχταριστά πιροσκί
    (Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας Κιλκίς «Το Λαβάς»)

Την τελευταία Κυριακή του Μαΐου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ευκαρπία Κιλκίς και στον καθιερωμένο πλέον ετήσιο διαγωνισμό πιροσκί του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευκαρπίας Κιλκίς «Το Λαβάς», που χρόνο με το χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο που σπεύδει να γευτεί ολόφρεσκα ποντιακά πιροσκί και να ψηφίσει την καλύτερη παρασκευή. Για το διαγωνισμό και για την ιστορία του μίλησε στο pontos-news.gr ο εμπνευστής του, π. Ιωάννης Ξενιτίδης.

Η φετινή εκδήλωση προγραμματίζεται για την Κυριακή 27 Μαΐου, στις 17:30, στην πλατεία Ευκαρπίας Κιλκίς.

«Στην περιοχή ζουν πολλοί Πόντιοι που τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για τα ποντιακά εδέσματα και παρασκευάζουν πολύ συχνά περεσκία. Παρατηρώντας τη χλιαρότητα με την οποία τελούνται τα μνημόσυνα σήμερα, και προσπαθώντας να βρω τρόπους να διεγείρω τη συνείδηση κυρίως των νέων ώστε να αποδίδονται οι ανάλογες τιμές στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, γεννήθηκε η ιδέα του διαγωνισμού», αναφέρει ο Ι. Ξενιτίδης στο pontos-news.gr.

Το 2007 ήταν η πρώτη απόπειρα μαζικής παρασκευής πιροσκί μετά τον καθιερωμένο εκκλησιασμό και το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών που χάθηκαν κατά τη Γενοκτονία. Ομάδες από Πόντιες νοικοκυρές της περιοχής επιδόθηκαν στο να φτιάξουν τα καλύτερα παραδοσιακά πιροσκί με τα οποία κέρασαν τον κόσμο που είχε παρευρεθεί στο μνημόσυνο. Αυτό παρακίνησε τον ιερέα να παρακαλέσει τον πρόεδρο του χωριού να φέρει κάλπες προκειμένου ο κόσμος να ψηφίσει το καλύτερο, έτσι ώστε να μεγαλώσει τον ενθουσιασμό του κόσμου ο οποίος με τη σειρά του θα διέδιδε στην ευρύτερη περιοχή αυτή την πρωτότυπη και πολύ ωραία εμπειρία. Έτσι κι έγινε, και κάθε χρόνο ο διαγωνισμός προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο και διαγωνιζόμενους με συμμετοχές ποντιακών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.


Τα λαχταριστά πιροσκί ετοιμάζονται!

«Αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, φέτος περιμένουμε πάνω από 4.000 κόσμο να γευτεί τα πιροσκί μας» τόνισε ο Ι. Ξενιτίδης, επισημαίνοντας πως η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και αυτή την εκδήλωση, αφού η συμμετοχή του κόσμου έχει αυξηθεί και ο σύλλογος δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στα έξοδα και ζητά τη βοήθεια του δήμου και των αρμόδιων φορέων της περιοχής.

Ελένη Κάλλη