4 Μάιος 2018, 13:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάιος 2018, 13:22

Απίστευτες εικόνες από το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη (βίντεο)

  • Απίστευτες εικόνες από το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη (βίντεο)
    Εναέρια φωτογραφία όπου φαίνεται ο καπνός και η αιθάλη που βγαίνει από τον κρατήρα Πουού Όο (φωτ.: EPA / Bruce Omori)
  • Απίστευτες εικόνες από το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη (βίντεο)
    Ο μεγάλος «φεγγίτης» δημιουργήθηκε όταν κατέρρευσε η οροφή ενός τούνελ στο ηφαίστειο Κιλαουέα (φωτ.: EPA / Bruce Omori)
  • Απίστευτες εικόνες από το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη (βίντεο)
    (Φωτ.: USGS)

Δραματικές ώρες περνούν χιλιάδες κάτοικοι στη Χαβάη καθώς σεισμική ακολουθία των προηγούμενων ημερών με τον ισχυρότερο σεισμό να είναι μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, «ξύπνησε» το ηφαίστειο Κιλαουέα που το τελευταίο 48ωρο εκλύει λάβα και αέρια.

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου είναι εντυπωσιακές αλλά οι ντόπιοι μιλούν για «έναν πύρινο εφιάλτη» που χρόνια είχαν να ζήσουν.

Η Πολιτική Προστασία διέταξε την υποχρεωτική απομάκρυνση όλων των πολιτών στη διοικητική υποδιαίρεση των κτημάτων Λεϊλάνι, λόγω των αναφορών για «έκλυση λάβας και αερίων από ρήγμα στο οδόστρωμα της οδού Μοχάλα», στην περιοχή αυτή. Το Παρατηρητήριο Ηφαιστειακής Δραστηριότητας Χαβάης ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια του σεισμού των 5 βαθμών Ρίχτερ «έπεσαν βράχια και πιθανώς υπήρξε περαιτέρω κατάρρευση των τοιχωμάτων τούνελ στον κρατήρα του Κιλαουέα». Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, ενώ τα πάντα στην περιοχή έχουν καλυφθεί με ηφαιστειακή αιθάλη.

Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις έχουν σπείρει τον πανικό καθώς οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τουλάχιστον δέκα σεισμούς ανά μία ώρα.

Η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου έκλεισε το Εθνικό Ηφαιστειακό Πάρκο της Χαβάης για προληπτικούς λόγους ενώ απαγορεύονται και οι πτήσεις πάνω από την περιοχή.

Στην κοινότητα Πούνα, στο ανατολικό τμήμα του Μεγάλου Νησιού και όπου βρίσκεται η συγκεκριμένη περιοχή, ζουν μόνιμα περίπου 10.000 κάτοικοι του μεγαλύτερου νησιού των ΗΠΑ.