3 Μάιος 2018, 23:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάιος 2018, 22:10

Τουρκική επιγραφή βρέθηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο

  • Τουρκική επιγραφή βρέθηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο
    (Φωτ.: cretapost.gr)

Μια σημαντική ανακάλυψη έγινε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο. Κατά τη διάρκεια εργασιών αναστήλωσης του μνημείου, βρέθηκε μια τουρκική επιγραφή, γραμμένη πάνω σε μαρμαρόγλυφη πλάκα, η οποία βρισκόταν «κρυμμένη» πίσω από μια αποθήκη.

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεκμήριο, που συνδέεται άμεσα με την ιστορία της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.

Η τουρκική επιγραφή περιλαμβάνει ευχαριστίες προς τον Δεφτεδάρ Πασά, ο οποίος επιμελήθηκε την αναστήλωση του τότε τζαμιού, μετά την καταστροφή του από σεισμό και φέρει την χρονολογία 1811-12 (1226 - έτος Εγίρας). Ο Δήμος Ηρακλείου την μετέφρασε και σε συνεργασία με την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία θα προχωρήσει άμεσα στην ανάδειξή της.


(Φωτ.: cretapost.gr)

Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από τους Ενετούς. Επί τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί, το Ντεφτερντάρ τζαμί, από τον Ντεφτερντάρ Αχμέτ πασά, δηλαδή τον υπεύθυνο των οικονομικών. Οι Τούρκοι γκρέμισαν το κωδωνοστάσιο, το οποίο ήταν αντίγραφο του κωδωνοστασίου του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, και ύψωσαν στη θέση του μιναρέ. Ο μιναρές δεν είχε καλύτερη τύχη, καθώς  μετά την απελευθέρωση του νησιού γκρεμίστηκε από τους κατοίκους του Ηρακλείου στην προσπάθειά τους να σβήσουν τις δυσάρεστες μνήμες και τα σύμβολα της τούρκικης κατοχής.