3 Μάιος 2018, 19:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάιος 2018, 17:48

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Αδειάστε τη Μόρια, κινδυνεύουν ζωές

  • Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Αδειάστε τη Μόρια, κινδυνεύουν ζωές
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Σε οριακό σημείο βρίσκεται ο καταυλισμός της Μόριας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λέσβο. Η οργάνωση, που βρίσκεται στο νησί από το 2008, τονίζει ότι εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για τον περιορισμό των προσφύγων στα νησιά, χιλιάδες ενήλικες και παιδιά ζουν σε άθλιες συνθήκες, με ανεπαρκή πρόσβαση στην αναγκαία ιατρική βοήθεια.

Στη Λέσβο κάθε εβδομάδα φτάνουν περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη δομή της Μόριας, η οποία έχει μέγιστη χωρητικότητα 2.500 ατόμων, αυτή τη στιγμή ζουν 7.000 άτομα.

«Οι συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας είναι επικίνδυνες και εντελώς ανθυγιεινές, ιδίως για τα παιδιά», αναφέρει ο παιδίατρος και ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ντέκλαν Μπάρι. Καθημερινά οι γιατροί της οργάνωσης αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα που συνδέονται με την έλλειψη υγιεινής (εμετοί, διάρροιες, λοιμώξεις δέρματος και άλλα λοιμώδη νοσήματα). Ωστόσο η επιστροφή στις κακές συνθήκες διαβίωσης σημαίνει ότι υπάρχει ένας φαύλος κύκλος.

Τους τελευταίους δύο μήνες έχει διπλασιαστεί η ζήτηση για παιδιατρικές υπηρεσίες, ενώ η ζήτηση για υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας είναι διπλάσια συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Τις τελευταίες εβδομάδες οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν 60 παιδιά τη μέρα. Επιπλέον η παροχή βασικής φροντίδας υγείας για ενήλικες στον καταυλισμό είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Τα βράδια και τα σαββατοκύριακα μόνο μία εθελοντική οργάνωση είναι αυτή που παρέχει υπηρεσίες. Σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο της Λέσβου αυτό είναι υπερπλήρες και υποστελεχωμένο.

«Εδώ και μήνες έχουμε προειδοποιήσει για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης σωματικής και ψυχικής υγείας στη Λέσβο. Οι Αρχές δεν έχουν ανταποκριθεί σε αυτή την ξεκάθαρη ανάγκη και το μαρτύριο των ανθρώπων συνεχίζει να μεγαλώνει. Καθημερινά βλέπουμε στην κλινική μας ασθενείς με επείγουσες ανάγκες, πολλοί από τους οποίους έχουν αυτοτραυματιστεί ή διαπράξει απόπειρες αυτοκτονίας», λέει η νοσηλεύτρια Κατερίνα Κατωπόδη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει την απάνθρωπη και μη βιώσιμη πολιτική του εγκλεισμού στα νησιά, να αυξήσει άμεσα την παροχή ιατρικής φροντίδας και να φροντίσει για την άμεση μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα.