3 Μάιος 2018, 11:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάιος 2018, 11:20

Διπλές εισφορές από ελεύθερους επαγγελματίες θα ζητήσει ο ΕΦΚΑ

  • ΕΦΚΑ: Νέες οδηγίες για το συμψηφισμό εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Βαθιά το χέρι στην τσέπη τους θα χρειαστεί να βάλουν αυτόν το μήνα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς τον Μάιο θα τους ζητηθεί από τον ΕΦΚΑ να καταβάλουν διπλές ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό αφορά όσους το 2016 είχαν υψηλότερο καθαρό εισόδημα, μιας και η εκκαθάριση των εισφορών του 2017 για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΕΕ και του ΟΓΑ βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2016 δήλωσαν περισσότερα έσοδα σε σχέση με το 2015 θα κληθούν να πληρώσουν τα αναδρομικά που θα προκύψουν από την εκκαθάριση.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος αναφέρει ότι το πολυαναμενόμενο Ειδοποιητήριο Εκκαθάρισης Ασφαλιστικών Εισφορών 2017 αναμένεται να αναρτηθεί, εκτός απρόοπτου, την ερχόμενη εβδομάδα. Εάν υπάρξει πιστωτικό υπόλοιπο το ποσό ή θα επιστραφεί στον ασφαλισμένο ή θα μείνει ως πιστωτικό υπόλοιπο στο λογαριασμό του.

Σε περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου η πρώτη δόση της εκκαθάρισης θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 31 Μαΐου. Συνολικά για τις αναδρομικές επιβαρύνσεις θα γίνουν πέντε δόσεις με την τελευταία πληρωμή στις 30 Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα μέχρι τις 18 Μαΐου θα πρέπει να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τον Μάρτιο του 2018.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο τόνισε ότι όσοι ασφαλισμένοι διαπίστωσαν στις εισφορές του 2018 υψηλές επιβαρύνσεις μπορούν να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη καταβάλλοντας το τρέχον έτος την ελάχιστη εισφορά που αντιστοιχεί στην κατώτατη εισοδηματική κατηγορία.