2 Μάιος 2018, 11:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάιος 2018, 11:05

Στις ΗΠΑ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για Τουρκία, Συρία και ασφάλεια στη Μεσόγειο

  • Στις ΗΠΑ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για Τουρκία, Συρία και ασφάλεια στη Μεσόγειο
    Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Τζόσεφ Ντάνφορντ στο αμερικανικό Πεντάγωνο (φωτ.: geetha.mil.gr)

Διήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί, από χθες, στις ΗΠΑ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης όπου έχει ήδη θέσει το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και έχει συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας στη Μεσόγειο και τη Συρία με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγό Τζόσεφ Ντάνφορντ.

Οι δύο ανώτατοι στρατιωτικοί συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και πώς θα διευρυνθεί η υφιστάμενη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε μεταξύ άλλων:

  • Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
  • Την σκοπιμότητα συνέχισης και γεωγραφικής διεύρυνσης της συμμαχικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.
  • Τη στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας.
  • Τις δυνατότητες του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στον τομέα της εκπαίδευσης στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών.
  • Τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο.

Από την πλευρά του ο στρατηγός Τζόσεφ Ντάνφορντ τόνισε πως «Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος ασφαλείας στην περιοχή της Μεσογείου και στη Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια μακροχρόνια φιλία και συνεργασία που έχει τις ρίζες της στις κοινές μας δημοκρατικές αξίες και ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς».


(Φωτ.: geetha.mil.gr)

Κατά την παραμονή του στο Πεντάγωνο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Gregory M. Kausner, Deputy Director of the Defense Security Cooperation Agency, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν στην δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας στον εξοπλιστικό τομέα. Στο πλαίσιο των διήμερων επαφών του στην Ουάσινγκτον, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα έχει συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του αμερικανικού υπουργείου 'Αμυνας και θα συμμετέχει σε κλειστή εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί στην δεξαμενή σκέψης «Center for Strategic and International Studies».