2 Μάιος 2018, 09:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάιος 2018, 09:26

Τουρκία: Ο οίκος S&P υποβάθμισε τα ομόλογα του τουρκικού δημοσίου

  • Ο οίκος S&P αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε ΒΒ- από Β+ 5
    (Φωτ.: standardandpoors.com)

Στην κατηγορία των «σκουπιδιών» έστειλε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's (S&P) το αξιόχρεο των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας, μια κίνηση που από πολλούς οικονομικούς αναλυτές χαρακτηρίστηκε «απροσδόκητη».

Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο S&P επικαλέστηκε ανησυχίες για την προοπτική πληθωρισμού, εν μέσω μαζικών εκποιήσεων της τουρκικής λίρας.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σημείωσε ότι η υποβάθμιση (σε BB-/B από BB/B) δεν αποτελούσε μέρος των προγραμματισμένων αξιολογήσεων του τουρκικού κρατικού αξιόχρεου και ότι έλαβε την απόφαση λόγω των εντεινόμενων «ανησυχιών» του. «Η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες μας για την επιδεινούμενη προοπτική του πληθωρισμού και τη μακροπρόθεσμη υποτίμηση και αστάθεια ως προς τη διαμόρφωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας (του νομίσματος) της Τουρκίας», εξηγεί ο S&P με ανακοίνωση του.

Κατά τον οίκο αξιολόγησης η υποβάθμιση αντανακλά επίσης τις «ανησυχίες» για την επιδεινούμενη θέση της Τουρκίας ως προς τις εξαγωγές και την αναταραχή «στον ιδιωτικό τομέα», που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό.