1 Μάιος 2018, 21:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Μάιος 2018, 21:49

Αρμενία: Δεν εξελέγη πρωθυπουργός ο Πασινιάν

  • Αρμενία: Δεν εξελέγη πρωθυπουργός ο Πασινιάν
    Ο Νικόλ Πασινιάν στο βήμα της αρμενικής Βουλής (φωτ.: EPA / Photolure)

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν δεν έλαβε την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου να οριστεί νέος πρωθυπουργός της Αρμενίας. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, στην έκτακτη συνεδρίαση που έγινε σήμερα, ο υποψήφιος του συνασπισμού Yelk έλαβε 45 ψήφους «υπέρ» και 56 «κατά».

«Η πρόταση δεν εγκρίθηκε. Θα πραγματοποιήσουμε νέα συνεδρίαση επί του θέματος σε επτά ημέρες», δήλωσε ο πρόεδρος της αρμενικής Βουλής Αρά Μπαμπλογιάν.

Η επόμενη ψηφορορία για την εκλογή πρωθυπουργού ορίζεται για τις 8 Μαΐου. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν προταθεί από τουλάχιστον το 1/3 του συνολικού αριθμού των αντιπροσώπων. Αν δεν εκλεγεί ο πρωθυπουργός, η Εθνοσυνέλευση θα διαλυθεί.

Πριν από τη σημερινή συνεδρίαση, ο Πασινιάν είχε δηλώσει ότι θα επέλθει «πολιτικό τσουνάμι», αν δεν εκλεγεί ο ίδιος πρωθυπουργός. Σήμερα, κάλεσε τους υποστηρικτές του να προχωρήσουν στον «πλήρη αποκλεισμό» των δρόμων, των σιδηροδρομικών σταθμών και των αεροδρομίων της χώρας, μετά την απόρριψη της υποψηφιότητάς του από το κοινοβούλιο για τη θέση του πρωθυπουργού. Ο ίδιος είπε ότι η διαμαρτυρία θα είναι ειρηνική και ζήτησε από τους αστυνομικούς να συμμετάσχουν στο κίνημά του.

Θυμίζουμε ότι από τις 13 Απριλίου η Αρμενία έχει βυθιστεί σε μια πολιτική κρίση χωρίς προηγούμενο: ένα κίνημα διαμαρτυρίας οδήγησε στις 23 Απριλίου στην παραίτηση του Σερζ Σαρκισιάν, που είχε εκλεγεί πρωθυπουργός μόλις έξι ημέρες νωρίτερα από το κοινοβούλιο, αφού διετέλεσε πρόεδρος της χώρας για δέκα χρόνια.