25 Δεκέμβριος 2013, 13:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:44

Γνωρίζετε τι είναι το Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο;

  • Γνωρίζετε τι είναι το Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο;

Το Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο είναι ένα έθιμο που τηρείται από τους βόρειους κυρίως λαούς και πρόκειται για μια αντίστροφη μέτρηση μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.

Ο μήνας των τριάντα ημερών τελειώνει την παραμονή των Χριστουγέννων. Μπορεί επίσης να είναι 24 ημερών από την 1η Δεκεμβρίου και να τελειώνει πάλι την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ένα μεγάλο βάζο με αλεξανδριανά, ή ένα μεγάλο στολισμένο ανοικτό κουτί με δώρα, συμβολίζει το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο.

Και στις δύο περιπτώσεις κρέμονται από το στόμιο του βάζου ή του κουτιού 30 ή 24 (ανάλογα του τύπου του ημερολογίου) αριθμημένα μικρά δωράκια που καθημερινά στα παιδιά ενισχύουν την προσμονή της έλευσης των Χριστουγέννων.

Καθένα από αυτά τα αριθμημένα δωράκια που είναι περίτεχνα τυλιγμένα ανοίγεται κάθε πρωί έως ότου κορυφωθεί το εορταστικό κλίμα την παραμονή των Χριστουγέννων και τις μέρες που θα ακολουθήσουν.

Το έθιμο εδώ και μερικά χρόνια έχει υιοθετηθεί κι από τους Έλληνες. Τα ημερολόγια της αντίστροφης μέτρησης μπορεί να είναι κάρτες σε σχήμα δέντρου, Άη Βασίλη ή και σπιτιού με παραθυράκια που αντιστοιχούν σε κάθε μέρα του μήνα και ανοίγουν μέχρι να φτάσουμε στην παραμονή των Χριστουγέννων.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr