29 Απρίλιος 2018, 23:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Απρίλιος 2018, 23:30

Hürriyet: Έτοιμο το κανάλι της Αδριανούπολης

  • Hürriyet: Έτοιμο το κανάλι της Αδριανούπολης
    (Πηγή: hurriyetdailynews.com)

Το κανάλι-τάφρος Canal Edirne (Κανάλι της Αδριανούπολης), έργο που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, έχει ολοκληρωθεί κατά 99%, υποστήριξε ο Μουράτ Ακιού, επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης κρατικών έργων στην Τουρκία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της hurriyetdailynews.com.

Το κανάλι θεωρείται (επισήμως) αντιπλημμυρικό έργο και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας της γειτονικής χώρας απέναντι στο ενδεχόμενο υπερχείλισης του ποταμού Έβρου. Έχει συνολικό μήκος 7.800 μέτρα, πλάτος 60 μ. και βάθος 3 μ. Δημιουργήθηκε κοντά σε προάστιο της Αδριανούπολης, στη δυτική όχθη του Έβρου.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2015 με αρχικό προϋπολογισμό 45 εκατ. τουρκικές λίρες (περίπου 11,1 εκατ. δολάρια). Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, το κανάλι θα έχει τη δυνατότητα, μόλις ολοκληρωθεί 100%, να κρατήσει μέχρι και 2.500 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Ωστόσο, στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν το Canal Edirne είναι ουσιαστικά ένα οχυρωματικό έργο της Τουρκίας. Σκοπός του είναι να αποτρέψει πιθανή εισβολή (ελληνικών) αρμάτων μάχης και μηχανοκίνητων δυνάμεων στην Ανατολική Θράκη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής.