29 Απρίλιος 2018, 18:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Απρίλιος 2018, 20:01

Νιχώρι: Θυρανοίξια του παρεκκλησίου του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου

  • Νιχώρι: Θυρανοίξια του παρεκκλησίου του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τον αγιασμό των θυρανοιξίων του ιερού παρεκκλησίου του Αγίου Νεομάρτυρα Θεοδώρου του Βυζαντίου, στο ανακαινισμένο υπερώο του ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Νεοχωρίου Βοσπόρου, τέλεσε χθες το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Είναι το πρώτο παρεκκλήσιο στην Πόλη που αφιερώνεται στον Άγιο Νεομάρτυρα Θεόδωρο τον Βυζάντιο, πολιούχο της Μυτιλήνης.

Αμέσως μετά ο ιερατικός προϊστάμενος του ναού, αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος, βιβλιοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενημέρωσε τον Παναγιώτατο για το έργο δημιουργίας του παρεκκλησίου, καθώς και για το περίτεχνο τέμπλο του, που συνδυάζει διακοσμητικά στοιχεία από διαφορετικούς ναούς της Πόλης.

Ακολούθως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε κατά τον Μέγα Εσπερινό. Στο τέλος της ακολουθίας, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, επόπτης της Περιφέρειας Βοσπόρου, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο και στην καθιέρωση της μνήμης του Αγίου Νεομάρτυρος, αλλά και στον κοινό σύνδεσμο του Νεοχωρίου, ως τόπου γέννησής του, με τη Μυτιλήνη, τόπο του μαρτυρίου του.

Στη συνέχεια, τον Πατριάρχη προσφώνησε ο άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ Παντελεήμων Βίγκας, πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Νεοχωρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη βιωματική σχέση των Νεοχωριτών με την Εκκλησία της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, καθώς και στον «επαναπατρισμό της ελπίδας», που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια με την επιστροφή πολλών αποδήμων τέκνων της Πολίτικης Ρωμηοσύνης.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ιεράρχες, άρχοντες Οφφικίαλοι, η πρόξενος της Ελλάδας Δανάη Βασιλάκη, κοινοτικοί παράγοντες και πολλοί πιστοί.

Πριν από την αναχώρησή του από τον ναό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του μεγάλου ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, ενώπιον της προτομής του που υπάρχει στον αυλόγυρο του ναού με αφορμή τη συμπλήρωση 85 ετών από την εκδημία του, την 29η Απριλίου 1933.

O Κωνσταντίνος Καβάφης έζησε μια περίοδο της ζωής του στο Νεοχώρι, για το οποίο έγραψε και ποίημα, και εκκλησιαζόταν στην Παναγία την Κουμαριώτισσα.

Ακολούθως η χορωδία, υπό τη διεύθυνση του αιδεσιμώτατου οικονόμου Ευστρατίου Γιουσμά, πραγματοποίησε συναυλία παραδοσιακής μουσικής σε παρακείμενη στον ναό αίθουσα εκδηλώσεων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.