29 Απρίλιος 2018, 09:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Απρίλιος 2018, 09:56

Τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου του Αγίου Θεοδώρου στο Νιχώρι Βοσπόρου (βίντεο)

  • Τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου του Αγίου Θεοδώρου στο Νιχώρι Βοσπόρου (βίντεο)
    (Φωτ.: fanarion.blogspot.gr.)

Τον αγιασμό των θυρανοιξίων του Ιερού οαρεκκλησίου του Αγίου Ενδόξου Νεομάρτυρος Θεοδώρου του Βυζαντίου, στο υπερώο του Ιερού Ναού Παναγίας Κουμαριωτίσσης της Κοινότητος Νεοχωρίου, τέλεσε το Σάββατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ακολούθησε Μέγας Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, στον οποίο χοροστάτησε ο Πατριάρχης, επί τη 220ή επετείω της Ανακομιδής του Λειψάνου του Αγίου στη Μυτιλήνη.

Στην προσφώνηση του ο πρόεδρος της Κοινότητας Λάκης Βίγκας, Άρχοντας Μ. Χαρτοφύλακος της Μ.τ.Χ.Ε., προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με αισθήματα βαθιάς χαράς και τιμής η Κοινότητα Παναγίας Κουμαριωτίσσης Νεοχωρίου υποδέχεται τον Αρχιεπίσκοπο της Πόλεώς μας σε μια από τις πλέον ευλογημένες και σημαντικές για εκείνην στιγμή. Ο ένδοξος συμπατριώτης μας, ο γενναίος συγχωριανός μας, ο αθλητής του Χριστού Θεόδωρος ο Βυζάντιος, αποκτά ξανά το δικό του σπίτι στο όμορφο χωριό μας μέσα από το παρεκκλήσι που Σεις, Παναγιώτατε, καθιερώσατε απόψε προς δόξαν Θεού και εις τιμήν του Νεομάρτυρα. Έτσι, στη ζωή μας προστίθεται μια ακόμη απόδειξη της πλούσιας αγάπης και πρόνοιας του Θεού τόσο προς την Εκκλησία όσο και προς την πονεμένη Ρωμηοσύνη μας».

Καταλήγοντας επισήμανε: «Το παρόν της Ρωμηοσύνης, Παναγιώτατε Πάτερ, είναι ένα παρόν με ιστορία και μέλλον! Είναι ένα παρόν με δυναμισμό, με προοπτικές, με λογισμό και μ’ όνειρο! Κι όσο υπάρχουν παιδιά της Ρωμηοσύνης που αγιάζουν, κανείς να μη φοβάται το “αύριό” της. Διότι το «αύριο» και της Ομογένειάς μας και του κόσμου ανήκει στα χέρια του Θεού και το μόνο που απομένει σε εμάς είναι να αγωνιζόμαστε μέχρι οι αγώνες να γίνουν θυσία, μέχρι η θυσία να γίνει θυσιαστήριο, μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι σε αυτά τα χώματα είμαστε γηγενείς, πεθαίνουμε κι ανασταινόμαστε γενιές γενιών τώρα! Εύχομαι όλες κι όλοι να έχουμε την ευλογία και μεσιτεία του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου!».

  • ΠΗΓΗ: fanarion.blogspot.gr.