28 Απρίλιος 2018, 15:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Απρίλιος 2018, 15:30

Δεν θέτει υποψηφιότητα στις τουρκικές εκλογές ο Αμπντουλάχ Γκιουλ

  • Δεν θέτει υποψηφιότητα στις τουρκικές εκλογές ο Αμπντουλάχ Γκιουλ
    Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ΄(φωτ.: EPA / Stringer)

Επίσημα ανακοίνωσε ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και πρώην συνοδοιπόρος του νυν αρχηγού του κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις πρόωρες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, καθώς δεν κατάφερε να συνασπίσει την αντιπολίτευση γύρω από το πρόσωπό του.

«Δεν τίθεται πλέον ζήτημα να υπάρξει μια διαδικασία με προοπτική την υποψηφιότητά μου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, επειδή δεν υπήρχε μια «πολύ ευρεία συναίνεση», όπως επιθυμούσε. Σε αντίθετη περίπτωση, υποστήριξε, θα είχε «αναλάβει τις ευθύνες του». Το όνομα του ενδέκατου αρχηγού του τουρκικού κράτους (2007-2014) βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στο κέντρο εντατικών συζητήσεων μεταξύ πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης, όμως το σενάριο αυτό απορρίφθηκε έντονα από ορισμένους, κυρίως εξαιτίας της εγγύτητάς του στο παρελθόν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μια υποψηφιότητα του Αμπντουλάχ Γκιουλ θα άνοιγε τον δρόμο σε μια θεαματική αδελφοκτόνο μονομαχία με τον νυν πρόεδρο της Τουρκίας. Οι δύο άνδρες ίδρυσαν από κοινού το 2001 το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ να διατελεί υπουργός Εξωτερικών (από το 2003 έως το 2007) και στη συνέχεια πρόεδρος (μέχρι το 2014).

Στη διάρκεια της προεδρίας του Αμπντουλάχ Γκιουλ, εμφανίσθηκαν διαφορές ανάμεσα στους δύο άνδρες, όμως ο πρώην αρχηγός του κράτους ουδέποτε επέκρινε μετωπικά τον διάδοχό του. Χωρίς να κατονομάσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώην πρόεδρος εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την «ατμόσφαιρα πόλωσης» που επικρατεί στην Τουρκία και επέμεινε στη σημασία που έχουν «ο διαχωρισμός των εξουσιών, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες».

Παρόλο που δεν έθεσε υποψηφιότητα, φαίνεται πάντως ότι έφερε σε δύσκολη θέση τους πρώην συνοδοιπόρους του. «Θα προτιμούσα ο κ. Γκιουλ να είχε πει από την αρχή 'Είμαι υπό τις διαταγές του κόμματός μου'», δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.