27 Απρίλιος 2018, 13:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Απρίλιος 2018, 13:18

Ιστορική συμφωνία ειρήνης ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα

  • Ιστορική συμφωνία ειρήνης ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα
    (Φωτ.: EPA / Korea Summit Press Pool)

Στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής εδώ και έντεκα χρόνια ανάμεσα στη Βόρεια και στη Νότια Κορέα οι δύο ηγέτες έκαναν ένα σημαντικό βήμα και σήμερα υπέγραψαν κοινή δήλωση για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Μετά την ιδιαίτερα θερμή χειραψία-προοίμιο πάνω στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Μουν Τζε-ιν σήμερα συζήτησαν τόσο για τα πυρηνικά όσο και για τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας (οι δύο χώρες τυπικά είναι ακόμα σε πόλεμο).

Επί τάπητος στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που φιλοξενήθηκε στο Σπίτι της Ειρήνης, το εντυπωσιακό κτήριο από μπετό και γυαλί, βρέθηκε και η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Νοτίου Κορέας δήλωσε ότι οι συνομιλίες που κράτησαν πάνω από μιάμιση ώρα ήταν «σοβαρές και ειλικρινείς».

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει τη μόνιμη και σταθερή ειρήνη στην περιοχή. Στο κείμενο που υπεγράφη περιλαμβάνονται υποσχέσεις για τη μείωση των όπλων, την παύση των «εχθρικών ενεργειών», και τη μετατροπή της αποστρατικοποιημένης ζώνης σε «ζώνη ειρήνης».

«Η Νότια και η Βόρεια Κορέα επιβεβαιώνουν τον κοινό στόχο τους για μια κορεατική χερσόνησο ελεύθερη από πυρηνικά», αναφέρεται στην κοινή δήλωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap. Επιπλέον οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να βάλουν τέλος στον πόλεμο της Κορέας καθώς μέχρι σήμερα είχε υπογραφεί μόνο ανακωχή. «Δεν θα υπάρχει πλέον πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο, έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή ειρήνης», τονίζεται.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ο πρώτος ηγέτης της Βόρειας Κορέας που επισκέπτεται τη Νότια Κορέα μετά το τέλος του πολέμου, το 1953. Η σύζυγός του έφτασε στην Πανμουντζόμ γύρω στις 11:15 (ώρα Ελλάδας) για να παραστεί στο δείπνο που θα παραθέσουν αργότερα ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας και η σύζυγός του.