27 Απρίλιος 2018, 14:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Απρίλιος 2018, 13:12

Πόσα κέρδισε η Bundesbank από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα

  • Πόσα κέρδισε η Bundesbank από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα
    Η έδρα της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Μπούντεσμπανκ στη Φρανκφούρτη (φωτ.: EPA / Mauritz Antin)

Η ελληνική κρίση δεν προκάλεσε μόνο πονοκέφαλο και ζημία στη Γερμανία αλλά και πολλά κέρδη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των κερδών της Bundesbank που μόνο από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κέρδισε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ!

Πότε; Από το 2010 έως σήμερα, δηλαδή εν μέσω της οικονομικής κρίσης!

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Bild σε σχετικό άρθρο, τα κέρδη ήρθαν από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που εκείνη την περίοδο δεν τα ήθελε κανείς. 

«Τα δισεκατομμύρια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από την αρχή της οικονομικής κρίσης σημαίνουν όχι μόνο τεράστιους κινδύνους για τη Γερμανία, αλλά και κέρδη από τόκους. Πώς γίνεται αυτό; Για να πάρουν νέα χρήματα, οι χώρες μπορούν να εκδώσουν τα λεγόμενα κρατικά ομόλογα (παρόμοια με τις μετοχές των εταιρειών). Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν τα ήθελε κανείς από το 2010 και μετά. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για να βοηθήσει την Ελλάδα, συνέχισε να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα. Για αυτά τα μερίδια υπάρχει μια συμφωνημένη απόδοση, η οποία μοιράζεται μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. Έτσι η Bundesbank έφτασε να κερδίσει περίπου 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2010. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ερώτημα των Πρασίνων, η οποία είναι στη διάθεση της Bild. Αλλά: Αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν τώρα μόνον εν μέρει (!) να χρησιμοποιηθούν για μια νέα μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως ακριβώς και τα 27 δισ. ευρώ, τα οποία θα παραμείνουν από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης».