26 Απρίλιος 2018, 19:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απρίλιος 2018, 19:50

ΗΠΑ: Απόρρητα για ακόμα τρία χρόνια κάποια έγγραφα για τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι

  • ΗΠΑ: Απόρρητα για ακόμα τρία χρόνια κάποια έγγραφα για τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι
    Ο πρώην πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι με τον γιο του Τζον Κένεντι Τζούνιορ και την κόρη του Κάρολαϊν Κένεντι στο Οβάλ Γραφείο, στις 10 Οκτωβρίου 1962 (φωτ.: EPA / John F Kennedy Presidential Library / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

Σε τρία χρόνια αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας κάποια έγγραφα που αφορούν τη δολοφονία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι. Μετά τη δημοσιοποίηση περισσότερων από 19.000 εγγράφων το τελευταίο διάστημα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως κάποια έγγραφα θα παραμείνουν απόρρητα για τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικαλέστηκε λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά και προστασίας των σχέσεων της Ουάσιγκτον με άλλες χώρες.

Στο υπόμνημά του ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι «συμφωνεί με τη σύσταση» του επικεφαλής των Εθνικών Αρχείων (NARA) ότι είναι αναγκαίο να μην δοθούν κάποια από τα έγγραφα στη δημοσιότητα διότι η ζημία που θα μπορούσε να προκληθεί «στην εθνική ασφάλεια, (τις υπηρεσίες) επιβολής του νόμου ή τις εξωτερικές υποθέσεις είναι τέτοιας βαρύτητας» που υπερέχει του δημόσιου συμφέροντος για την αποκάλυψή τους.

Η NARA σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ανέφερε ότι έδωσε στη δημοσιότητα τα υπόλοιπα έγγραφα συμφώνως προς τον Νόμο περί Αρχείων του Τζον Φ. Κένεντι, του 1992, που όριζε ότι η υπηρεσία αυτή θα πρέπει να συλλέξει όλα τα αρχεία που αφορούν την υπόθεση της δολοφονίας. Στο υπόμνημά του ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνει ότι αν κάποια υπηρεσία θέλει να παραμείνουν απόρρητα τα έγγραφα και μετά το 2021 θα πρέπει να εξηγήσουν τους λόγους στη NARA και ο επικεφαλής της θα συμβουλεύσει τον πρόεδρο για το ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις του.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται ότι θα προκαλέσει την οργή πολλών ιστορικών που υποστηρίζουν ότι η μυστικοπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης συμβάλλει στη δημιουργία πολλών θεωριών συνωμοσίας γύρω από τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι. Η συγκάλυψη συνεχίζεται» σχολίασε στην εφημερίδα USA Today ο συγγραφέας Τζέφερσον Μόρλεϊ, ένας ερευνητής που διεξάγει μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα εναντίον της CIA ζητώντας να του δοθούν τα απόρρητα έγγραφα. «Τι να πεις; Η σαφής πρόθεση του Κογκρέσου ήταν όλο αυτό το υλικό να δημοσιοποιηθεί, με λίγες πιθανές εξαιρέσεις. Είναι πολύ απογοητευτικό. Και το ερώτημα είναι, τι κρύβουν;» διερωτήθηκε.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.