26 Απρίλιος 2018, 18:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απρίλιος 2018, 18:33

Μυτιλήνη: Βρέθηκε τμήμα του αρχαίου τείχους στο βόρειο λιμάνι

  • Μυτιλήνη: Βρέθηκε τμήμα του αρχαίου τείχους στο βόρειο λιμάνι
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Μια σημαντικά αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής σε οικόπεδο στο βόρειο αρχαίο λιμάνι της Μυτιλήνης, τη σημερινή Επάνω Σκάλα, στη συμβολή των οδών Ναυμαχίας Έλλης και Κιουτάχειας. Συγκεκριμένα, ήρθε στο φως τμήμα του αρχαίου επιθαλάσσιου αμυντικού τείχους της Μυτιλήνης.

Το τμήμα του τείχους του 3ου αιώνα π.Χ. είναι δομημένο με ογκώδεις λαξευμένους δόμους από ντόπια πέτρα που υπάρχει στην περιοχή.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, έχει υποστεί επισκευαστικές παρεμβάσεις στα ρωμαϊκά χρόνια. Άλλο τμήμα αυτού του τείχους έχει βρεθεί και στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας εμπορικής στοάς ελληνιστικών χρόνων, επίσης στην περιοχή της Επάνω Σκάλας της οποίας ως βόρεια μακρά πλευρά χρησιμοποιήθηκε το αμυντικό τείχος της πόλης.

Επίσης κατά τις εργασίες κατασκευής του αγωγού λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού της πόλης πριν χρόνια βρέθηκε η απόληξη του τείχους στο ακρομώλιο του αρχαίου Ευρίπου της Μυτιλήνης επί της οδού Ναυμαχίας Έλλης το οποίο και έχει καταχωθεί.

Σύμφωνα με πηγές της αρχαιολογικής υπηρεσίας πρόκειται για σημαντικό εύρημα για την ιστορία της αρχαίας Μυτιλήνης και την τοπιογραφία της πόλης πριν 2.000 χρόνια. Η ανασκαφή αναμένεται να συνεχιστεί.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.