26 Απρίλιος 2018, 17:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απρίλιος 2018, 17:46

Η ιστορία του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη σε ένα ντοκιμαντέρ

Δεκάδες μαρτυρίες, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό συνθέτουν το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη το οποίο αφηγείται την ιστορία των περιοχών του Πανοράματος, της Πυλαίας, του Χορτιάτη, της Εξοχής, του Φιλύρου και του Ασβεστοχωρίου. Πρόκειται για τη… φυσική συνέχεια του λευκώματος που εκδόθηκε πριν από δύο χρόνια στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Οι περίπου 130 μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στο ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας και σκηνοθέτησε ο Γιάννης Σανιώτης φωτίζουν τις αθέατες πλευρές του ενιαίου σήμερα δήμου.

«Είναι μια καινοτόμα προσπάθεια. Εάν κάθε περιοχή καταγράψει την ιστορία της και το σήμερα, τότε θα έχουμε συνολικά την ιστορία της πατρίδας μας, της Ελλάδας», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ που φέρει τον τίτλο Ιστορικές και σύγχρονες διαδρομές του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη έγινε ήδη στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής θα προβληθεί στο δημαρχείο Πανοράματος.

Η διάρκειά του είναι 75 λεπτά, ενώ υπάρχει και μια μικρότερη εκδοχή του. Στην κάμερα μίλησαν, μεταξύ άλλων, οι ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου και Τασούλα Κελεσίδου, οι παλαίμαχοι Γιώργος Κούδας και Μπάνε Πρέλεβιτς, ο τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος και ο τραγουδιστής Πασχάλης Τερζής, αλλά και πολίτες που συνδέθηκαν με την ιστορία του τόπου και την ανάπτυξή του, όπως οι Νίκος Τελίδης, Βαγγέλης Ελενίδης, Ζωή Δανιηλίδου, Μανώλης Μανωλεδάκης και Μιχάλης Γεράνης.

Επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη, είναι η «θεματική αναφορά στο δήμο με τα μνημεία και τα πολιτιστικά ευρήματα γιατί εντυπωσιαστήκαμε από τις καταθέσεις των μαρτυριών».