27 Απρίλιος 2018, 10:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Απρίλιος 2018, 09:39

Ανοιξιάτικος τσιπουρομεζές: Τάρτα με αγκινάρες, ξινομυζήθρα και γιαούρτι

  • Ανοιξιάτικος τσιπουρομεζές: Τάρτα με αγκινάρες, ξινομυζήθρα και γιαούρτι
    (Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)

Αυτή την εποχή οι πάγκοι της λαϊκής είναι γεμάτοι αγκινάρες, και το pontos-news.gr σάς προτείνει το τέλειο συνοδευτικό για τα πρώτα τσιπουράκια πριν από το γεύμα! Αν σας τρομάζει το καθάρισμα, υπάρχουν πάντα και οι κατεψυγμένες...

ΥΛΙΚΑ
  • 1 έτοιμη βάση ζύμης για τάρτα ή κουρού (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε χειροποίητη βάση για τάρτα)
  • 8-10 αγκινάρες καθαρισμένες,* κομμένες σε λεπτές φέτες
  • το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 350 γρ. ξινομυζήθρα, λιωμένη με το πιρούνι
  • ½ μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • 3 αυγά, προτιμότερο βιολογικά
  • 200 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε την ταρτιέρα.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τις αγκινάρες για περίπου 8΄, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το τυρί, τον άνηθο, τα αυγά, το γιαούρτι και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε τις αγκινάρες με τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε.
  4. Απλώνουμε τη ζύμη έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα της φόρμας. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει, αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού.
  5. Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στο φούρνο για περίπου 40΄ ή μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να ψηθεί και η βάση.

____
*Πώς καθαρίζουμε τις αγκινάρες: Κόβουμε το κοτσάνι τους. Αφαιρούμε όλα τα φύλλα και καθαρίζουμε περιμετρικά τις «κούπες», τις καρδιές, με ένα μαχαιράκι. Με ένα κουτάλι βγάζουμε τον «μαλλιαρό» πυρήνα από την καρδιά τους. Τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε μπολ με λεμονόνερο για να μη μαυρίσουν.

Πηγή: Νίκη Τρέσσου, Ευδοκία Φυλακούρη / gastronomos.gr.