26 Απρίλιος 2018, 15:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απρίλιος 2018, 15:18

Γιούνκερ στη Βουλή για τους Έλληνες στρατιωτικούς και για το όνομα της πΓΔΜ

  • Γιούνκερ στη Βουλή για τους Έλληνες στρατιωτικούς και για το όνομα της πΓΔΜ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Μέσα από το ελληνικό κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας, έστειλε το μήνυμά του στην Άγκυρα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη. Χθες το δικαστήριο είπε το τρίτο «όχι» στο αίτημα που κατέθεσαν οι δικηγόροι τους, ενώ για πρώτη φορά τα τουρκικά ΜΜΕ έδειξαν βίντεο από τη μεταγωγή τους.

«Πρέπει να απελευθερωθούν», υπογράμμισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατό να λέγεται ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκία.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής υποστήριξε ακόμα ότι σε όλη του την πολιτική ζωή παρέμεινε φίλος της Ελλάδας την οποία χαρακτήρισε ένα μεγάλο έθνος στο οποίο οι Ευρωπαίοι χρωστούν πολλά, καθώς και έναν από τους πυλώνες σταθερότητας στα Βαλκάνια. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της πΓΔΜ υποστήριξε ότι είναι επείγον να βρεθεί μια λύση. Ωστόσο τόνισε ότι και στην περίπτωση της πΓΔΜ και στην περίπτωση της Αλβανίας ισχύει ότι όταν η Επιτροπή προτείνει έναρξη διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει ότι δίνει συγκεκριμένες ημερομηνίες. «Όλοι θα κριθούν με αντικειμενικά συγκεκριμένα κριτήρια, με βάση τις αξίες τους», σημείωσε.

Σχετικά με την οικονομία, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε επιτακτικά από την Αθήνα να συνεχίσει τις προσπάθειες και να μην αφήσει να πάνε χαμένες οι θυσίες των τελευταίων ετών. «Τον ερχόμενο Αύγουστο το τέλος του τρίτου προγράμματος θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής για τη χώρα σας η οποία θα βρει εκ νέου τα δικαιώματα της, αλλά και όλες τις υποχρεώσεις που ένα κυρίαρχο κράτος έχει απέναντι στην Ευρωζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών είπε στα ελληνικά: «Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη».