26 Απρίλιος 2018, 17:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απρίλιος 2018, 16:28

Όλα όσα αποφάσισε ο ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων για τις εκδηλώσεις μνήμης στην Αθήνα – Πότε θα γίνει η αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς

  • Όλα όσα αποφάσισε ο ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων για τις εκδηλώσεις μνήμης στην Αθήνα – Πότε θα γίνει η αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς
    Στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς με τη στολή του Πόντιου Αντάρτη και Εύζωνες στέκονται στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής για τη 19η Μαΐου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Αλέξανδρος Μπελτές)

Με το βλέμμα στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, τη 19η Μαΐου, και με στόχο τη διοργάνωση της εκδήλωσης που πρέπει στους προγόνους μας, χωρίς έκτροπα και «ακραία περιστατικά, όπως ήταν το κάψιμο της τουρκικής σημαίας πέρυσι», συναντήθηκαν χθες σύλλογοι μέλη του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων που θα γίνουν το Σάββατο 19 Μαΐου στην Αθήνα, θα είναι περίπου το ίδιο με τα προηγούμενα χρόνια.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS) Θεοφάνης Μαλκίδης.

«Τους προγόνους μας θα τιμήσουν με την παρουσία τους και αντιπροσωπείες Αρμενίων, Κρητών, Μακεδόνων κ.ά., που θα απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση. Οι Κρήτες μάλιστα θα φορούν παραδοσιακές φορεσιές και θα έχουν τα λάβαρα των σωματείων τους» είπε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης, υπογραμμίζοντας ότι φέτος θα δοθεί ακόμα μεγαλύτερο βάρος στην περιφρούρηση συνολικά της εκδήλωσης και της πορείας ώστε να μην επαναληφθούν τα περσινά ακραία περιστατικά όπου Πόντιοι έκαψαν την τουρκική σημαία.


Στιγμιότυπο από το κάψιμο της τουρκικής σημαίας στην περσινή πορεία (φωτ.: Β. Καρυοφυλλίδης)

«Η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει περίπου στις 19:00, με την αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου οι Εύζωνες θα φορούν τη στολή του Πόντιου αντάρτη. Θα ακολουθήσει η επιμνημόσυνη δέηση. Μετά την ομιλία του δρ Θεοφάνη Μαλκίδη και τους χαιρετισμούς θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή, και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Πριν από την έναρξη της πορείας προς την τουρκική πρεσβεία, και υπό την καθοδήγηση του Ηλία Υφαντίδη θα ακούσουμε το “Αητέντς επαραπέτανεν” μπροστά από το μνημείο όπου επίλεκτοι χορευτές θα χορέψουν σέρρα» πρόσθεσε ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Η προσυγκέντρωση, γύρω στις 18:00, θα γίνει στο περίπτερο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, στο σιντριβάνι.

Την ΠΟΕ εκπροσωπεί όλα αυτά τα χρόνια με το περίπτερό της η ΕΠΟΝΑ.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

«Καλούμε όλους στην εκδήλωση της 19ης Μαΐου. Είναι χρέος προς τους προγόνους μας. Με την παρουσία μας θα στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι πρέπει να εντάξει το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων στην ατζέντα των θεμάτων που συζητά με την Τουρκία. Δεν μπορούμε να είμαστε φίλη χώρα με την Τουρκία όταν αρνείται να αναγνωρίσει τα εγκλήματά της. Καλούμε να δώσουν το παρών και οι δήμαρχοι της Αττικής, Πόντιοι και μη Πόντιοι. Χρειάζονται όλοι στον αγώνα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων.

Το συλλαλητήριο της 13ης Μαΐου
Λίγο πριν ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας, ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης διευκρίνισε ότι η Παμποντιακή Ομοσπονδία δέχθηκε αίτημα από τη δημοσιογράφο και διοργανώτρια αγώνων μαχητικών αθλημάτων Γεωργία Μπιτάκου να θέσει υπό την αιγίδα της ένα νέο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται για την Κυριακή 13 Μαΐου στο Σύνταγμα με σύνθημα «Η Ελλάδα δεν αιχμαλωτίζεται». Ωστόσο, όπως εξήγησε, επειδή ούτε κάποιος εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας ούτε του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων ήταν παρών στις διεργασίες για την προετοιμασία του συγκεκριμένου συλλαλητηρίου, η ΠΟΕ μάλλον δεν θα απαντήσει θετικά. «Προσωπικά μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει, αλλά η ΠΟΕ δεν μπορεί να βάλει τη σφραγίδα της σε μια εκδήλωση που δεν έχει διοργανώσει» πρόσθεσε.

«Μήπως όμως θα έχετε ομιλητή κάποιων εκ των διοργανωτών του συλλαλητηρίου στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία;», ρωτήσαμε.

«Όχι», απάντησε κατηγορηματικά ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ.

Εκτός από την εκδήλωση στην καρδιά της Αθήνας, ο ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων προγραμματίζει και εκδήλωση στο μνημείο Γενοκτονίας στον Πειραιά, ωστόσο μένει να καθοριστεί η ημερομηνία σε συνεργασία με το Δήμο.

Πόπη Παπαγεωργίου