26 Απρίλιος 2018, 20:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απρίλιος 2018, 20:19

Τα ιαπωνικά ακίτα, από τις πιο δημοφιλείς και λατρεμένες ράτσες σκύλων

  • Τα ιαπωνικά ακίτα, από τις πιο δημοφιλείς και λατρεμένες ράτσες σκύλων
    (Φωτ.: pixabay.com)

Ο ηθοποιός του Χόλιγουντ Ρίτσαρντ Γκιρ, ο Γάλλος κινηματογραφικός αστέρας Αλέν Ντελόν και η Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Αλίνα Ζαγκίτοβα έχουν μία κοινή αγάπη – λατρεύουν τους σκύλους ιαπωνικής ράτσας ακίτα. Και δεν είναι οι μόνοι.

Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για τη συγκεκριμένη ράτσα σκύλων είναι μεγαλύτερη στο εξωτερικό απ’ ό,τι στην ίδια τη χώρα τους.

Ο αριθμός των ακίτα που είναι καταχωρισμένα σε αλλοδαπούς ιδιοκτήτες, από 33 το 2005 έγιναν 359 το 2013 και 3.967 το 2017 σύμφωνα με ρεπορτάζ του AFP που αναδημοσιεύεται στον διεθνή Τύπο.

Η αγάπη της Αλίνα Ζαγκίτοβα για τους χαριτωμένους σκύλους δεν αποτελεί έκπληξη για τον βετεράνο εκτροφέα σκύλων, Οσάμου Γιαμαγκούτσι 64 ετών, ο οποίος προμηθεύει με ακίτα σκύλους ξένους ιδιοκτήτες εδώ και δύο δεκαετίες. Οι πελάτες του ήταν 50% Ιάπωνες και 50% ξένοι, αλλά πρόσφατα ο αριθμός των ξένων αυξήθηκε, σύμφωνα με τον Γιαμαγκούτσι που ζει στην πόλη Τακασάκι, 100 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, ο οποίος ταξιδεύει περίπου 20 φορές το χρόνο για να παραδώσει ο ίδιος τους σκύλους ακίτα στους ιδιοκτήτες τους.


Η Έλεν Κέλερ με το ακίτα της, το 1947 (φωτ.: Archives of New Zealand / Creative Commons License)

Η κυνηγετική ράτσα ακίτα προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή της βόρειας Ιαπωνίας. Η απίστευτη αφοσίωσή τους είναι γνωστή από την αληθινή ιστορία του Χάτσικο, του σκύλου που περίμενε σχεδόν δέκα χρόνια έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος είχε πεθάνει, να γυρίσει από τη δουλειά.

Άγαλμα του Χάτσικο τοποθετήθηκε σε μια έξοδο του σταθμού της Σιμπούγια, και η ιστορία του έγινε ταινία του Χόλιγουντ με τον Ρίτσαρντ Γκιρ στο ρόλο του ιδιοκτήτη.

Είναι μία από έξι φυλές ιαπωνικών σκύλων που αναγνωρίζονται ως μέρος της φυσικής κληρονομιάς της χώρας από την κυβέρνηση. Ωστόσο έχει μειωθεί ο αριθμός των Ιαπώνων που είναι ιδιοκτήτες σκύλων ακίτα. Την τελευταία δεκαετία καταγράφηκαν λιγότερα από 3.000 σκύλοι της συγκεκριμένης ράτσας που μεγαλώνουν σε σπίτια, ενώ τη δεκαετία του 1970 ο αριθμός έφθανε τις 40.000.


8 Μαρτίου 1936, κατά την πρώτη επέτειο από το θάνατο του Χάτσικο (φωτ.: commons.wikimedia.org)

Ο Κοσούκε Καβακίτα, επικεφαλής της οργάνωσης για την προστασία της ράτσας «Akita Dog Conservation» στο Τόκιο δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να είναι ιδιοκτήτες, αλλά λένε ότι δεν μπορούν λόγω της πολιτικής «χωρίς κατοικίδια» στο διαμέρισμά τους ή επειδή ζουν σε μια μικρά διαμερίσματα.

«Οι σκύλοι ακίτα έγιναν πολύ δημοφιλείς στο εξωτερικό από τότε που προβλήθηκε η ταινία», είπε ο Καβακίτα, ο οποίος έχει περισσότερους από 30 σκύλους ακίτα.

Άλλοι διάσημοι θαυμαστές των ακίτα που ανέδειξαν το προφίλ των τετράποδων στο εξωτερικό ήταν η Έλεν Κέλερ, η τυφλή και κωφή συγγραφέας - υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρίες, φεμινίστρια και πολιτική ακτιβίστρια, και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έλαβε ένα ακίτα ως δώρο από τον κυβερνήτη της Ακίτα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κ.Γ.