26 Απρίλιος 2018, 12:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απρίλιος 2018, 12:23

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απαντά στον Τραμπ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

  • Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την ελληνική νοοτροπία για το αδιέξοδο στο Κυπριακό
    H είσοδος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: Haber 657)

Παρά το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε επιμελώς να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» για την επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, η φετινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ήταν γραμμένη σε κοφτερή γλώσσα και περιλαμβάνει τον αρμενικό όρο «Meds Yeghern» που μεταφράζεται ως το «μεγάλο έγκλημα».

Μέχρι στιγμής μόνο ο Ρόναλντ Ρήγκαν έχει μιλήσει για Γενοκτονία των Αρμενίων, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον.

Στον Λευκό Οίκο απάντησε επισήμως το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας το οποίο κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ «για υποκειμενική ερμηνεία της Ιστορίας» και επιπλέον του χρέωσε «ανακριβείς εκφράσεις». Η Άγκυρα υπενθυμίζει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπέφερε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και ότι πάνω από 500.000 μουσουλμάνοι σφαγιάστηκαν από Αρμένιους αντάρτες.

«Οι Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», επαναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και θυμίζει ότι στις 24 Απριλίου έγινε μνημόσυνο στο αρμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που δείχνει το σεβασμό της Τουρκίας και αναδεικνύει τη φιλία που υπάρχει εδώ και 800 χρόνια ανάμεσα στις δύο χώρες. Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε επιστολή στον Πατριάρχη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με το τη διαπίστωση ότι η μη αναφορά σε Γενοκτονία των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο «συμβαδίζει με την κοινή λογική».