25 Απρίλιος 2018, 15:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Απρίλιος 2018, 15:25

Η 103η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων βρίσκει τη χώρα σε βαθιά πολιτική κρίση

  • Η 103η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων βρίσκει τη χώρα σε βαθιά πολιτική κρίση
    Υποστηρικτές της αρμενικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στο Ερεβάν απαιτώντας να παραιτηθεί ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός (φωτ.: EPA / Hayk Baghdasaryan)

Στους δρόμους του Ερεβάν βγήκαν εκ νέου σήμερα οι υποστηρικτές της αρμενικής αντιπολίτευσης μετά την αναβολή των προγραμματισμένων συνομιλιών με το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και παρά το ότι ο πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν ανακοίνωσε πως θα αρχίσει συνομιλίες με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει.

Τη διαδήλωση οργάνωσε και πάλι ο ηγέτης αξιωματικής αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν.

«Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα νομίζει ότι θα επωφεληθεί της παραίτησης του Σερζ Σαρκισιάν και θέλει να διατηρηθεί στην εξουσία» δήλωσε ο Πασινιάν σε βίντεο που αναρτήθηκε στο προφίλ του στο Facebook. Όπως τόνισε αναφερόμενος στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Καρέν Καραπετιάν «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο διορισμό του εκπροσώπου του κόμματος στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτό το διεφθαρμένο σύστημα να συνεχίσει να υπάρχει».


Ο ηγέτης της αρμενικής αντιπολίτευσης και βουλευτής Νικόλ Πασινιάν διαπληκτίζεται με αστυνομικό κατά τη διάρκεια σημερινής διαδήλωσης στο Ερεβάν (φωτ.: EPA / Hayk Baghdasaryan)

Νωρίτερα ο Καραπετιάν είχε προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, καλώντας τον πρόεδρο της Αρμενίας να τις προκηρύξει. Μάλιστα είπε πως εάν ο Πασινιάν είναι η επιλογή του λαού, τότε ο λαός μπορεί να τον εκλέξει. Σε κάθε περίπτωση όμως η πολιτική κρίση, πρόσθεσε, δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί θα προκαλέσει ζημιά στην οικονομία της χώρας.

«Δεν μπορώ να αγοράσω τίποτα»
Οι πολίτες κάνουν λόγο για απίστευτη οικονομική κρίση που τους έχει οδηγήσει να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και επισημαίνουν πως δεν μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 65χρονης Αζγκούς Καζαριάν που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Με μια σύνταξη που ανέρχεται περίπου στη συνολική τιμή 6 κιλών βοδινού και 3 κιλών τομάτας η Αζγκούς Καζαριάν, μανάβισσα στο Ερεβάν, δηλώνει ότι «δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα. Έχω δύο παιδιά και τρία εγγόνια, αλλά κανένας στην οικογένειά μου δεν εργάζεται εκτός από μένα, επειδή δεν υπάρχουν δουλειές. Περνάω μέρες ολόκληρες εδώ, πίσω από τον πάγκο, για να θρέψω την οικογένειά μου». Η άλλοτε μοδίστρα σε εργοστάσιο ενδυμάτων προτού αυτό κλείσει με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991 παίρνει τώρα μηνιαίως σύνταξη 37.000 ντραμ, δηλαδή περίπου 63 ευρώ, τα οποία «δεν φτάνουν για να αγοράσεις τρόφιμα και φάρμακα».

Σε ένα συνηθισμένο σουπερμάρκετ στο κέντρο του Ερεβάν, η τιμή του κιλού του βοδινού ανέρχεται σήμερα σε 4.950 ντραμ (8,4 ευρώ), αυτή ενός κιλού τομάτας σε 2.250 ντραμ (3,8 ευρώ) ενώ ένα κιλό πατάτες στοιχίζουν 700 ντραμ (1,2 ευρώ) και 200 γραμμάρια βούτυρο περίπου 1.190 ντραμ (2 ευρώ).