25 Απρίλιος 2018, 12:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Απρίλιος 2018, 12:04

Πάνος Καμμένος: Δεν υπάρχει συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες FREMM

  • Έκτακτη συνέντευξη Τύπου από τον Πάνο Καμμένο
    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου για τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Φώτη Κουβέλη ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος διέψευσε τον... Φώτη Κουβέλη και όλα όσα είχε δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφ. Καθημερινή σχετικά με τη χρονομίσθωση δύο φρεγατών τύπου FREMM από τη Γαλλία. «Τις τελευταίες μέρες έχουν γραφτεί πολλά από μερίδα του ελληνικού Τύπου και παράλληλα έχουν βγει προς τα έξω αρκετά σενάρια από ξένα ΜΜΕ που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας» είπε ο Πάνος Καμμένος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τη Γαλλία για τις φρεγάτες, είπε.

Ο ΥΕΘΑ εξήγησε πως έγιναν συζητήσεις για το θέμα αυτό ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να διευθετηθούν. «Σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν - Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες από τη διαφορά των ομολόγων 8 δισ. που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα. Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία που έγινε για τις φρεγάτες» τόνισε ο Πάνος Καμμένος.

Αν και όταν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα, πρόσθεσε αφού υπενθύμισε ότι υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα επί υπουργίας Μεϊμαράκη.


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με τον αναπληρωτή υπουργό Φώτη Κουβέλη προσέρχονται στη συνέντευξη Τύπου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Υπάρχει οικονομικό θέμα με τα F-16
Όσο για την αναβάθμιση των F-16 ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ζήτημα με την καταβολή των χρημάτων προς τις ΗΠΑ. «Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για κόστος 1,2 δις ευσταθούν αλλά υπάρχουν πάντοτε και σχετικές εκπτώσεις, οπότε το τελικό κόστος είναι στα συμφωνηθέντα πλαίσια του 1,1 δις. Το ζήτημα που έχει προκύψει έχει να κάνει με τις καταβολές προς τις ΗΠΑ και εκεί είμαστε σε συζητήσεις με τους εταίρους μας καθώς κανένας δεν μπορεί να εκπονήσει εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με την χώρα να έχει συγκεκριμένες δημοσιονομικές δεσμεύσεις μέχρι το 2021». 

Ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε πως το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 φτάνει μέχρι το 2028 και το πρώτο αεροσκάφος η χώρα μας σε περίπτωση συμφωνίας θα το παραλάβει σε δύο χρόνια. 

Τι απαντά η ΝΔ
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας στο Twitter, ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «υπάρχουν τρεις γραμμές για δύο φρεγάτες».

«* Κουβέλης: Παίρνουμε με leasing δύο φρεγάτες FREMM. * Τζανακόπουλος: Υπάρχουν διερευνήσεις για διαφορά projects. * Καμμένος: Συζητάμε μόνο για ναυπήγηση φρεγατών. Τρεις γραμμές για 2 φρεγάτες. Καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση» έγραψε ο Β. Κικίλιας.»