25 Απρίλιος 2018, 11:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Απρίλιος 2018, 11:21

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό στη σκιά των δηλώσεων Χαν

  • Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό στη σκιά των δηλώσεων Χαν
    Από αριστερά: ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας (φωτ.: EPA / Alex Halada)

Στη σκιά της δήλωσης-βόμβα του Γιοχάνες Χαν ότι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα κλείσει η συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, συναντώνται σήμερα το απόγευμα στη Βιέννη οι Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ παρουσία του Μάθιου Νίμιτς. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, όπως όλα δείχνουν, θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφορές, οι οποίες, όπως είπαν οι δύο υπουργοί μετά τη συνάντηση της Αχρίδας, παραμένουν στα πιο μεγάλα και τα πιο σημαντικά θέματα.

Πάντως, πριν από το νέο ραντεβού για το Σκοπιανό το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών φρόντισε να… βάλει στη θέση του τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση της ΕΕ, τον οποίο κάλεσε «να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για τις διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί». Για την Αθήνα η σύνθετη ονομασία και το erga omnes είναι κόκκινες γραμμές, ενώ επιμένει και για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις «πιέσεις» του Γιοχάνες Χαν, διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί στη διαπραγμάτευση, και ότι σε διπλωματικό επίπεδο υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο πρωθυπουργικών γραφείων, χωρίς ωστόσο να κρίνεται απαραίτητη μια συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων.