25 Απρίλιος 2018, 12:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Απρίλιος 2018, 12:04

Η παιδική ποντιακή ψυχή ετοιμάζεται να λάμψει στο 10ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

  • Η παιδική ποντιακή ψυχή ετοιμάζεται να λάμψει στο 10ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
    Από το περσινό φεστιβάλ παιδικών ποντιακών χορών (φωτ.: Μαρία Αποστολίδου)

Παιδιά όλων των ηλικιών ετοιμάζονται να πιάσουν σφιχτά τα χέρια, να χορέψουν για την αλησμόνητη πατρίδα και να περάσουν το δικό τους μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και ενότητας. Όλα αυτά πρόκειται να συμβούν στο 10ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 (ώρα 18:00) στην Κομοτηνή, στο κλειστό γυμναστήριο της ΣΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ ουσιαστικά είναι μια μικρογραφία του Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που διοργανώνει κάθε χρόνο η ΠΟΕ και στοχεύει στη μεταλαμπάδευση ηθών και εθίμων, της ιστορίας και της κουλτούρας του ποντιακού ελληνισμού στις νεότερες γενιές.

Περισσότεροι από 800 χορευτές από τα σωματεία του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας ετοιμάζονται να δώσουν το παρών στη μεγάλη αυτή διοργάνωση.

Κατά τη διάρκεια του 10ου Παιδικού-Εφηβικού Φεστιβάλ θα απονεμηθούν τιμητικές πλακέτες σε δύο προσωπικότητες της περιοχής που έχουν συμβάλει, με τον δικό τους τρόπο, στη διάδοση της ποντιακής παράδοσης: ο Κωνσταντίνος Τσιαβδαρίδης (πρώην πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής «Εύξεινος Πόντος») θα τιμηθεί για την προσφορά του στον ποντιακό πολιτισμό, και η Αλεξάνδρα Ξενοδοχίδου για την προσφορά της στην ποντιακή μουσική παράδοση.

Τα σωματεία θα παρουσιάσουν τους χορούς του στο κοινό ανά νομό. Πρώτα θα βγουν στη σκηνή τα παιδία των ποντιακών συλλόγων νομού Δράμας με τους χορούς Κότσ' (τη Κοτσής) ανατολικού Πόντου, τίκ' περιοχής Τόνγιας, σαρίκουζ περιοχής Καρς, διπάτ' ή κοδεσποινιακόν ή ομάλ' Τραπεζούντας ανατολικού Πόντου, και τίταρα περιοχής Καρς. Τα σωματεία του νομού Καβάλας θα εμφανιστούν με τους χορούς τούρι περιοχής Καρς, γιουβαρλάντουμ περιοχής Ακ Νταγ Ματέν, τρυγόνα περιοχής Τραπεζούντας, τίκ' Ίμερας και σαρίκουζ περιοχής Τραπεζούντας. Τέλος, τα σωματεία της Θράκης θα χορέψουν εμπροπίσ' (παμποντιακός), ουτς-αγιάχ περιοχής Νικοπόλεως, από πάν' και κά' περιοχής Ακ Νταγ Ματέν, έταιρε περιοχής Τραπεζούντας και κοτσαγκέλ' (παμποντιακός).

  • Είσοδος ελεύθερη.