25 Απρίλιος 2018, 01:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Απρίλιος 2018, 01:58

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε τον όρο «Γενοκτονία» για τη σφαγή των Αρμενίων

  • Πώς σχετίζεται η απελευθέρωση Μπράνσον με τα εγκλήματα Γενοκτονίας της Τουρκίας

Γραμμένη σε «κοφτερή» γλώσσα είναι η φετινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που εκδόθηκε με αφορμή την 103η επέτειο μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ωστόσο, δεν αναφέρεται πουθενά ο όρος «γενοκτονία». Αντίθετα, χρησιμοποιείται ο αρμενικός όρος «Meds Yeghern» που μεταφράζεται ως το «μεγάλο έγκλημα», καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει επίσημα την αρμενική Γενοκτονία.

Η σχετική ανακοίνωση τονίζει: «Σήμερα τιμούμε την μνήμη του Meds Yeghern (μεγάλο έγκλημα), μιας από τις χειρότερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα, καθώς 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε πορείες θανάτου (στρατόπεδα συγκέντρωσης) κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Θυμόμαστε τα τρομακτικά γεγονότα του 1915 και θρηνούμε για τις ζωές που χάθηκαν και τους πολλούς (ανθρώπους) που υπέφεραν».

Συνολικά 29 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, γεγονός που η Τουρκία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αρνείται. Οι Αμερικανοί πρόεδροι συνηθίζουν εδώ και δεκαετίες να εκδίδουν στις 24 Απριλίου (ημέρα της «μαύρης» επετείου) μια ανακοίνωση για την «Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων», χωρίς, ωστόσο, να αναφέρουν τον επίμαχο όρο της «γενοκτονίας».

Μέχρι στιγμής ο μοναδικός πρόεδρος που τόλμησε να χρησιμοποιήσει τη λέξη ήταν ο Ρόναλντ Ρήγκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον.

Στη φετινή ανακοίνωση ο πρόεδρος Τραμπ κάνει αναφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια που παρείχαν οι ΗΠΑ κατά την διάρκεια αυτής της κρίσης, ενώ αναφέρεται εγκωμιαστικά και στη συμβολή της αρμενικής κοινότητας στα τεκταινόμενα της αμερικανικής κοινωνίας.

«Παίρνουμε επίσης την ευκαιρία από αυτή τη στιγμή για να αναγνωρίσουμε το θάρρος αυτών που επιδίωξαν να βάλουν ένα τέλος στη βία και εκείνων που συνέβαλαν στη βοήθεια των επιζώντων και την ανοικοδόμηση των κοινοτήτων, όπως ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Οθωμανική Αυτοκρατορία Henry Morgenthau, ο οποίος προσπάθησε να σταματήσει τη βία και αργότερα συγκέντρωσε πόρους μέσω του "Near East Relief" για να βοηθήσει τον λαό της Αρμενίας. Βλέπουμε με βαθύ σεβασμό την ανθεκτικότητα του αρμενικού λαού, πολλοί από τους οποίους έχτισαν νέες ζωές στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν κάνει αμέτρητες εισφορές στη χώρα μας», τονίζει η ανακοίνωση.

Παρόλο που ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να μη χαρακτηρίζει την σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία, η ανακοίνωση περιγράφει τα εν λόγω ιστορικά γεγονότα ως «θηριωδίες», ενώ επισημαίνει πως η αναγνώριση τους είναι σημαντική όχι μόνο για τον σεβασμό της μνήμης των θυμάτων αλλά και για την οικοδόμηση ενός πιο «ανεκτικού μέλλοντος».

«Καθώς τιμούμε τη μνήμη εκείνων που υπέφεραν, αναλογιζόμαστε επίσης τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν. Σημειώνουμε τη σημασία που έχει η αναγνώριση και η συνειδητοποίηση των οδυνηρών στοιχείων του παρελθόντος ως ένα απαραίτητο βήμα για τη δημιουργία ενός πιο ανεκτικού μέλλοντος», καταλήγει η ανακοίνωση.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Κασφίκης.