24 Απρίλιος 2018, 21:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απρίλιος 2018, 21:18

Τσίπρας: Οι βαλκανικές χώρες να καθορίζουν τις εξελίξεις

  • Στη Βάρνα σήμερα ο Τσίπρας για τη σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας
    Από αριστερά: Αλ. Βούτσιτς, Αλ. Τσίπρας, Β. Ντάντσιλα, Μ. Μπορίσοφ (φωτ. αρχείου)

Μήνυμα ότι οι βαλκανικές χώρες θα πρέπει να είναι αυτές που θα καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή, με βάση τις προτεραιότητές τους, και όχι τις στοχεύσεις τρίτων, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την τετραμερή σύνοδο κορυφής Ρουμανίας-Σερβίας-Βουλγαρίας-Ελλάδας στο Βουκουρέστι.

Αναφερόμενος στη διασυνδεσιμότητα των Βαλκανίων, σιδηροδρομική, οδική, ψηφιακή, ο πρωθυπουργός σημείωσε τη διασύνδεση του Εύξεινου Πόντου και του Δούναβη, ως σημαντικά στοιχεία των συγκεκριμένων projects, όπως και τη σιδηροδρομική διασύνδεση ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη, Σόφια και Βουκουρέστι, που θα αυξήσει και τις τουριστικές ροές. Επίσης, στάθηκε στη διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι, τονίζοντας ότι όλα αυτά είναι έργα που μπορούν να δώσουν πνοή και να αναδείξουν τη συνεργασία των χωρών. Πρόσθεσε δε ότι θα εξοικονομηθούν κονδύλια και από την ΕΕ και από άλλους επενδυτές, αλλά και πρωτοβουλίες, όπως η «16+1» την οποία η Ελλάδα προτίθεται να αγκαλιάσει πιο στενά.

Πρόσθεσε ότι η περιοχή διανύει μια περίοδο με πολλαπλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές ευκαιρίες καθώς και ότι οι πρωτοβουλίες αυτές προσανατολίζονται προς τη συνεργασία και το συντονισμό μεταξύ των χωρών, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Ανήγγειλε πως η επόμενη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη περί τα τέλη του Ιούνη με την συμμετοχή των υπουργών Μεταφορών και Υποδομών.

H Ελλάδα είναι ένας συνεργάτης-κλειδί για εμάς στην περιοχή και θέλουμε να προωθήσουμε τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία μας σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο, είπε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα. Τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας στην οποία θα εκπροσωπούνται οι υπουργοί των Μεταφορών των χωρών και θα συζητηθούν πιο συγκεκριμένα τα κοινά έργα ενόψει της συνάντησης «16+1», που θα γίνει τον Ιούλιο στη Σόφια, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ αναφέρθηκε στη συνάντηση που έγινε στη Θεσσαλονίκη το 2003 και η οποία «έβαλε στην ατζέντα το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων» και υποστήριξε τη διαδικασία ένταξής τους.