24 Απρίλιος 2018, 20:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απρίλιος 2018, 20:04

Ζάεφ: Δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος σε δύο εβδομάδες

  • Ζάεφ: Δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος σε δύο εβδομάδες
    Ο Ζόραν Ζάεφ (φωτ. αρχείου: EPA / Hayoung Jeon)

Ο Ζόραν Ζάεφ δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα μπορούσε να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος. O πρωθυπουργός της πΓΔΜ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Σκόπια με τον πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζόρτζ Ρόμπερτσον, είπε χαρακτηριστικά: «Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν είναι ένας πολύ καλός φίλος της "Μακεδονίας" και μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει. Εγώ θα το ήθελα πολύ, όμως πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό. Αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών (σ.σ. Κοτζιά-Ντιμιτρόφ).

»Ξέρω περίπου τι θα συζητηθεί και μέχρι που μπορούμε να φθάσουμε. Σε γενικές γραμμές, αυτό που περιμένω είναι να καταβάλουμε μέγιστες προσπάθειες μέχρι την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διότι είμαστε σίγουροι πως αν έχουμε λύσει το θέμα του ονόματος μέχρι τότε, θα έχουμε οριστικές και ισχυρότατες εγγυήσεις ότι θα λάβουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ξέρετε ότι η πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι αυτόματη. Είναι καλό να το λύσουμε σε δύο εβδομάδες, αυτό θα σημαίνει την έναρξη της αυτόματης πρόσκλησης την τρίτη εβδομάδα από σήμερα μέσω της κύρωσης από τα κράτη-μέλη. Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες».

Ο Ζάεφ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ρόμπερτσον, ανέφερε ότι σχηματίστηκε μία άτυπη ομάδα που ονομάζεται «Οχρίδα», με σκοπό την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της πΓΔΜ. Όπως είπε, η ομάδα αυτή αποτελείται από προσωπικότητες με μεγάλη εμπειρία στη διεθνή πολιτική σκηνή, στην οποία, εκτός του Ρόμπερτσον, συμμετέχουν ακόμη ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα και ορισμένοι ακόμη πρώην δυτικοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι.

Ο Τζόρτζ Ρόμπερτσον ανέφερε ότι η ονομασία «Οχρίδα», που φέρει αυτή η άτυπη ομάδα, έχει συμβολική σημασία, καθώς, όπως είπε, στην πόλη αυτή υπογράφηκε το 2002 η ειρηνευτική συμφωνία και περιλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / N. Φραγκόπουλος.