24 Απρίλιος 2018, 17:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απρίλιος 2018, 17:13

Επίτροπος Χαν: Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε λύση στο Σκοπιανό

  • Ο Επίτροπος Χαν στη Die Welt για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία 3
    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου (φωτ.: EPA / Andrej Cukic)

Ορθές είναι σε γενικές γραμμές οι πρόσφατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία, σύμφωνα με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θέλει να δει την πΓΔΜ και την Τουρκία στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειες.

Πλέκοντας το εγκώμιο της πΓΔΜ και των αλλαγών που έχει επιτύχει, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν εξέφρασε την άποψη ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων!

Ο Επίτροπος αφού είπε ότι τα Σκόπια έχουν ξεπεράσει τη βαθιά πολιτική κρίση και έχουν σημειώσει πρόοδο, τόσο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όσο και στις σχέσεις τους με τις γειτονικές χώρες, σημείωσε πως δεν υπάρχει «σύντομη οδός», ούτε ελεύθερη είσοδος στον δρόμο προς την ΕΕ. «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μία λύση. Τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ. Όλοι νομίζω συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα, για την κοινωνία και για όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων» εξήγησε.

Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο εισηγητής της έκθεσης για την πΓΔΜ, ο Σλοβένος ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Ίβο Βάιλ, επισήμανε: «Προτείνοντας για άλλη μία φορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στην αρχή ότι οι υποψήφιες χώρες θα κριθούν γι' αυτό που αξίζουν. Το τελευταίο εμπόδιο –το θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα– ελπίζουμε ότι θα ξεπεραστεί σύντομα και ότι η χώρα θα μπορέσει να αφιερώσει όλη της την ενέργεια για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει όλα τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξή της στην ΕΕ.

«Η Τουρκία απομακρύνεται σημαντικά από την ΕΕ»
Σχετικά με την Τουρκία, ο Γιοχάνες Χαν υπογράμμισε πως φοβάται ότι «η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει πως η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται σημαντικά από την ΕΕ, ιδίως όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Επικριτική προς την έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία υπήρξε στην παρέμβασή της η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής από την ομάδα των Σοσιαλιστών Κάτι Πίρι, εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία. Η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής ανέφερε ότι παρά τη ζοφερή ανάλυσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν καταλήγει σε πολιτικές συνέπειες. Η Επιτροπή «διατηρεί την ψευδαίσθηση ότι η διαδικασία ένταξης μπορεί να συνεχιστεί, ακόμη και μετά την εφαρμογή ενός Συντάγματος, το οποίο δεν τηρεί τις βασικές αρχές της δημοκρατίας. Με αυτήν τη στρατηγική "χωρίς φτέρνα", η Επιτροπή έχασε την ευκαιρία να στείλει ένα σαφές μήνυμα στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι οι πολιτικές του έχουν άμεσο αντίκτυπο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας» σημείωσε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Αρώνη.