24 Απρίλιος 2018, 16:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απρίλιος 2018, 15:48

Η Αυστραλιανή Προβλήτα στη Λήμνο θα θυμίζει πάντα τους ANZAC (φωτο)

  • Η Αυστραλιανή Προβλήτα στη Λήμνο θα θυμίζει πάντα τους ANZAC (φωτο)
    (Φωτ.: sbs.com.au)

Πραγματικότητα αποτελεί πλέον η Αυστραλιανή Προβλήτα στον κόλπο του Μούδρου στη Λήμνο, που αναδεικνύει με τον πιο επίσημο τρόπο, έστω και με καθυστέρηση, τον τεράστιο ρόλο που διαδραμάτισαν το νησί και οι κάτοικοί του στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Κάθε 25 Απριλίου η Αυστραλία τιμά την Ημέρα των ANZAC. Χιλιάδες Αυστραλοί πήραν μέρος στις μάχες του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και χιλιάδες σκοτώθηκαν για την υπεράσπιση των δημοκρατικών χωρών ενάντια στον ολοκληρωτισμό των απολυταρχικών καθεστώτων. 

Η σημαντική αυτή ημέρα μνήμης της Αυστραλίας τιμάται και στην άλλη άκρη του πλανήτη, σε ένα νησί που σημάδεψε την εξέλιξη του Μεγάλου Πολέμου. Πρόκειται για το νησί της Λήμνου, στο οποίο τις τελευταίες μέρες βρίσκεται αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μνήμης Λήμνος-Καλλίπολη από τη Μελβούρνη. 

Εκεί, μεταξύ άλλων τοπικών αξιωματούχων, τα μέλη της επιτροπής υποδέχτηκε ο έπαρχος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου Ευάγγελος Γιαρμαδούρος, ο οποίος μίλησε στο ελληνικό πρόγραμμα του SBS. Ο Ευ. Γιαρμαδούρος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα εγκαίνια της ανακαινισμένης προβλήτας του λιμανιού που φέρει την ονομασία «Αυστραλία», και για την ιστορία της. Αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία των δημοτικών Αρχών της Λήμνου με την Επιτροπή Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης, αλλά και με την κυβέρνηση της Βικτώριας στην Αυστραλία, αλλά και την από δω και πέρα συνεργασία.  

Η Επιτροπή Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη τόσο της κυβέρνησης της Βικτώριας όσο και των Αρχών της Λήμνου, για την αποκατάσταση του ονόματος της αυστραλιανής προβλήτας και την ανέγερση μνημείου στη Λήμνο.  

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την υπογραφή της ανακωχής και λήξης του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η Ημέρα των ANZAC τιμάται κάθε χρόνο στο νησί της Λήμνου. Εκεί ταξίδεψε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης: Ο πρόεδρός της Lee Tarlamis, που κατάγεται από τη Λήμνο, ο γραμματέας της Jim Claven, και τα μέλη Deb Stewart και η εγγονή της Αυστραλής αδελφής νοσηλεύτριας Evelyn Hutt, η οποία υπηρέτησε στη Λήμνο το 1915.

Οι ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις για την εκστρατεία της Καλλίπολης έγιναν στη Λήμνο στις 20 Απριλίου. Ανήμερα της Ημέρας των ANZAC, στις 25 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν στο Φάληρο, στην Αθήνα, και για την 77η επέτειο της ελληνικής εκστρατείας του 1941 στην Καλαμάτα στις 8 Μαΐου.  

Ο ιστορικός Jim Claven ανακάλυψε πρόσφατα την ιστορία της αυστραλιανής προβλήτας που σώζεται στη Λήμνο. Σημαντικό ρόλο στο συντονισμό της όλης προσπάθειας διαδραμάτισε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Χριστίνα Δεσποτέρη, η οποία κατάγεται από τη Λήμνο.