24 Απρίλιος 2018, 14:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απρίλιος 2018, 13:58

Στο εδώλιο η Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

  • Γερμανός βουλευτής λέει «όχι» στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ! – Τι προτείνει
    (Φωτ.: EPA / Tolga Bozoğlu)

Καταδίκη της Τουρκίας, υποδείξεις για τερματισμό κάθε έκνομης ενέργειας στην κυπριακή ΑΟΖ και σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίζουν το παζλ της συζήτησης που έλαβε χώρα στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ντέιβιντ Μακάλιστερ όσο και η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ (ΕΥΕΔ) Αντζελίνα Άιχορστ, όπως και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ Νίκος Αιμιλίου, επέκριναν εντονότατα τη στάση της Άγκυρας στην ΑΟΖ, δημιουργώντας εικόνα ενιαίου μετώπου κατά των παράνομων ενεργειών της υποψήφιας χώρας.

Ωστόσο, στη συζήτηση που έλαβε χώρα η εκπρόσωπος της ΕΥΕΔ Αντζελίνα Άιχορστ, μιλώντας εκ μέρους της Φεντερίκα Μογκερίνι, απέφυγε να απαντήσει σε υποδείξεις για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας την υποψήφια χώρα ως «στρατηγικό εταίρο - κλειδί» της ΕΕ, ενώ παρέπεμψε σε λύση του Κυπριακού ως μια «γενική συνταγή» για όλες τις κυπροτουρκικές διαφορές. Η εκπρόσωπος της ΕΥΕΔ ανέφερε ότι ενθαρρύνθηκε από το πρόσφατο δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί, κάνοντας λόγο, σε κάποιο σημείο της τοποθέτησής της, για «δύο προέδρους», κάτι που ανασκεύασε στη συνέχεια κατόπιν αντιδράσεων και παρεμβάσεων Κύπριων ευρωβουλευτών...

Στην αρχή της συζήτησης ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται με «αυξανόμενα επιθετικό τρόπο», σημειώνοντας ότι η Ευρωβουλή έχει καταδικάσει έντονα τη στάση της. Η εκπρόσωπος της ΕΥΕΔ ανέφερε ότι η ΕΕ έχει εκδηλώσει μια ισχυρή κοινή αντίδραση και κάλεσε την Άγκυρα να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, υποδεικνύοντας ότι «υπονομεύουν τις σχέσεις μας».

Μιλώντας εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, ο μόνιμος αντιπρόσωπος Νίκος Αιμιλίου πρόταξε ήπιους τόνους, αλλά παράλληλα επέμεινε στην υλοποίηση των ενεργειακών προσανατολισμών της Κύπρου, προς όφελος και της ΕΕ.

Ο Ν. Αιμιλίου κατέστησε σαφές ότι «θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου ως ένα ανεξάρτητο κράτος-μέλος της ΕΕ, προωθώντας τα συμφέροντα τόσο της Κύπρου όσο και της Κοινότητας».

Ο Κύπριος πρέσβης επισήμανε ότι «η Κύπρος δεν έχει μυστική ατζέντα», σημειώνοντας ότι «εργαζόμαστε για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας συνεργασιών με όρους πολιτικής και κοινωνικοοικονομικής συνεργασίας με τους γείτονές μας», παραπέμποντας αφενός στις συμφωνίες με τον Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ και αφετέρου στη στάση που τηρεί η Τουρκία. «Οι ενέργειες της Τουρκίας στη θαλάσσια ζώνη μας στοχεύουν κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση των δικών της συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να θέσει τα αποθέματα υδρογονανθράκων υπό τον έλεγχό της και τελικά να καταστεί ένας ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη. Την ίδια ώρα», πρόσθεσε ο Κύπριος διπλωμάτης, «η συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί μιαν ευρύτερη απειλή στην εύθραυστη Ανατολική Μεσόγειο και πρέπει να τύχει διαχείρισης ως μια καθαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους και κατ’ επέκταση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της ΕΕ, η οποία έχει πολιτικά και οικονομικά επενδύσει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Ο Νίκος Αιμιλίου αναφέρθηκε λεπτομερώς στις πρόσφατες «έκνομες δραστηριότητες» της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι βρίσκονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας χώρας αλλά και με το περιεχόμενο της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Παράλληλα επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης Αναστασιάδη, η οποία επαναβεβαίωσε ότι τα έσοδα από τους φυσικούς πόρους θα ωφελήσουν όλους τους Κύπριους, σημειώνοντας ότι εκκρεμεί προς έγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι Κύπριοι ευρωβουλευτές Νεοκλής Συλικιώτης και Τάκης Χατζηγεωργίου (ΑΚΕΛ), Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ), Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ) και Ελένη Θεοχάρους (Αλληλεγγύη) επέκριναν τη στάση της Άγκυρας, ενώ στις αναφορές που έγιναν τέθηκε και η ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν υποδείξεις και για κυρώσεις, τις οποίες όπως προαναφέραμε παρέκαμψε η εκπρόσωπος της ΕΥΕΔ, παραπέμποντας στην ανάγκη λύσης του Κυπριακού αλλά και στον «στρατηγικό» ρόλο που αποδίδει η ΕΕ στη Τουρκία.

Διαφωνία για αθώωση της Τουρκίας
Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δημοσίευσε η εφ. Φιλελεύθερος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ Νίκος Αιμιλίου κατέστησε σαφές ότι η Λευκωσία δεν είναι ικανοποιημένη με τη θέση που διατύπωσε η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεσή της, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία «εξέφρασε στήριξη» στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού και στις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ και του ειδικού του συμβούλου.

Ο Ν. Αιμιλίου ανέφερε ότι επί του σημείου αυτού η Λευκωσία θα ανέμενε ότι η έκθεση της Κομισιόν θα αναδείκνυε ξεκάθαρα τις ευθύνες της Τουρκίας στο ζήτημα των εξωτερικών πτυχών, δηλαδή στο ζήτημα της ασφάλειας, κάτι που οδήγησε στο ναυάγιο των προσπαθειών που καταβλήθηκαν στο Κραν Μοντανά. Σημειώνεται ότι το ζήτημα αυτό, της προφανούς προσπάθειας απενοχοποίησης της Τουρκίας από την ΕΕ, ήγειραν σε παρεμβάσεις τους Κύπριοι ευρωβουλευτές.

  • Πηγή: philenews.com / Παύλος Ξανθούλης.