24 Απρίλιος 2018, 10:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απρίλιος 2018, 11:01

Τα δύο μηνύματα Τσαβούσογλου

  • Τα δύο μηνύματα Τσαβούσογλου
    (Φωτ.: twitter / Mustafa Akinci)

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη σύσκεψη που είχε στο «προεδρικό γραφείο» στα Κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακιντζί και την πολιτική ηγεσία του ψευδοκράτους, τους έδωσε δύο μηνύματα τα οποία στην πράξη αποτελούν δοκιμασίες για το πώς θα πορευθούν στη συνέχεια. Αμφότερες οι υποδείξεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το Κυπριακό. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε, σύμφωνα και με τα σχετικά δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, κατ’ οίκον εργασία για τη μορφή της λύσης του Κυπριακού.

Τους κάλεσε να σκεφτούν μια πρόταση για λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας ως τη μορφή της λύσης του Κυπριακού. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Yeni Düzen, η πρόταση για συνομοσπονδία έπεσε στο τραπέζι όπου παρευρίσκονταν ο Τ/κ ηγέτης και τα έξι «κοινοβουλευτικά» κόμματα, αλλά δεν ήταν απόφαση, επικαλούμενος πηγές σύμφωνα με τις οποίες η διαρροή των πληροφοριών για εκείνη τη σύσκεψη δεν είναι σωστή στην ολότητά της. Αναφέρεται ακόμα πως κατά τη σύσκεψη υπήρξαν δύο συγκλίσεις.


(Φωτ.: twitter / Mustafa Akinci)

Η πρώτη, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η εφημερίδα: «Σε αυτό το στάδιο η ε/κ ηγεσία στο θέμα του διαμοιρασμού, που είναι εκ των ων ουκ άνευ για μια ομοσπονδιακή συνεργασία, αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες». Η δεύτερη σύγκλιση των παρευρισκομένων στη σύσκεψη ήταν ότι κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία. «Δηλαδή δεν είναι επιθυμητές οι διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα». Σύμφωνα με την ίδια πηγή «στη θέση του υφιστάμενου μοντέλου, η τουρκική και τ/κ πλευρά αναζητεί μια συμφωνία για το τι μπορεί να γίνει».

Περαιτέρω στο δημοσίευμα της Yeni Düzen σημειώνεται πως στην πρόταση του Τούρκου ΥΠΕΞ υπήρξε αντίδραση από τον Μουσταφά Ακιντζί: «Εναντιώθηκε στα πλαίσιο της πολιτικής αβρότητας. Τα κόμματα τοποθετήθηκαν με βάση τις γνωστές τους πολιτικές θέσεις». Αντιγράφοντας, σε εισαγωγικά πάντα, την πηγή του, ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει ότι τα πολιτικά κόμματα σίγουρα θα πρέπει να αξιολογήσουν τη διαδικασία αυτή στα συλλογικά τους όργανα. «Επειδή η Τουρκία ψάχνεται, έβαλε κάτω μια σκέψη, προχωρούμε στην αναζήτηση μιας κοινής απόφασης».

Η δεύτερη δοκιμασία έχει να κάνει με τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε στη σύσκεψη ότι μέχρι τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία δεν θέλουν πρωτοβουλίες στο Κυπριακό. «Να είστε υπομονετικοί. Μην μας δυσκολέψετε μέχρι τις εκλογές», φέρεται να είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους συνομιλητές του.

Στην Kıbrıs Postası αναφέρθηκε χθες πως μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να «δείξει δυνατή βούληση για μια γρήγορη λύση στο Κυπριακό». Και αν δεν υπάρξει λύση, όπως προσθέτει, τότε μπορεί η «ΤΔΒΚ» –όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος– «να αποτελέσει μια αυτόνομη δομή συνδεδεμένη με την Τουρκία», επισημαίνοντας δήλωση προ εβδομάδων του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι «εάν δεν υπάρξει λύση στην Κύπρο, ίσως αναζητηθούν νέοι τρόποι».

Περαιτέρω αναφέρεται ότι η Τουρκία δεν αντέδρασε στην απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί να παρευρεθεί στο δείπνο των ηγετών της 16ης Απριλίου, αλλά «μεταβίβασε τις ευαισθησίες της» στον Ακιντζί σχετικά με τις εκλογές που θα γίνουν στην Τουρκία. Τονίζοντας τέλος πως η Τουρκία δεν θέλει πρωτοβουλίες στο Κυπριακό μέχρι τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Χθες ο Μουσταφά Ακιντζί μιλώντας σε τουρκική εορτή (Ημέρα του Παιδιού και της Εθνικής Κυριαρχίας) δεν θέλησε να απαντήσει στα όσα είχαν προηγουμένως λεχθεί σε σχέση με την επίσκεψη Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα. «Αναζητώντας τη λογική (προσέγγιση) σε αυτόν τον τόπο, πρέπει να είμαστε σε κάποιο σημείο και πολύ προσεκτικοί. Σε αυτήν τη διαδικασία δεν έχουμε την πολυτέλεια του διαχωρισμού, των αντιπαραθέσεων μεταξύ μας. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν πολλές εικασίες, γίνονται πολλές δηλώσεις. Δεν ήθελα μια τέτοια μέρα να αναφερθώ σε αυτό το θέμα αλλά επειδή δίδω σημασία σε αυτό το θέμα ήθελα έστω και σήμερα να το υπογραμμίσω αυτό».

Κατά τον Ακιντζί, η ηγεσία της ε/κ κοινότητας εδώ και χρόνια διαπράττει λάθη και δεν ξέρει πού πρέπει να σταματήσει.

«Ήθελαν αντί μιας κοινής, ισότιμης ζωής σε αυτό το νησί, να το ενώσουν με την Ελλάδα. Έτρεξαν πίσω από τις φιλοδοξίες τους για ένωση. Εάν σήμερα το νησί είναι σε σημείο διαχωρισμού, ο λόγος είναι η κατάσταση που δημιούργησε η ε/κ ηγεσία που δεν ξέρει πού πρέπει να σταματήσει», υποστήριξε. «Εμείς οι Τ/κ αυτό που πάντοτε προσπαθούμε είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, αναζητούμε μια λύση σε λογικά πλαίσια και δίκαιη σε έναν βαθμό, ώστε να ζήσουμε σε αυτόν τον τόπο ισότιμα, ελεύθερα σαν άνθρωποι». Αυτό προσπαθούμε και σήμερα, πρόσθεσε ο Τ/κ ηγέτης.

Ταλάτ: Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από ΟΗΕ
Σε δηλώσεις του ο πρώην ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφέρει ότι δεν υπάρχει διάθεση ως προς τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πως τα ΗΕ δεν εμπιστεύονται τις πλευρές. Δεν είναι ξεκάθαρο, προσθέτει, τι θα γίνει με τη διαδικασία, λέγοντας πως οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν, κατέρρευσαν. «Υπάρχει μια πολύ κακή έλλειψη εμπιστοσύνης που αφορά και τα τέσσερα μέρη. Ταυτόχρονα υπάρχει η πραγματικότητα ότι τα ΗΕ σε περίπτωση που δεν δουν μια επιθυμία από τις πλευρές (για έναρξη της διαδικασίας) δεν θα κάνουν τίποτα». Για τον Ταλάτ η μόνη διέξοδος είναι μια ενέργεια των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών με μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο των προτάσεων Γκουτέρες. Υπάρχει, συνέχισε, μια μικρή ελπίδα για λύση, αλλά αυτή είναι εφικτή μόνο αν οι Ε/κ το θέλουν.

  • Πηγή: philenews.com / Ανδρέας Πιμπίσιης.