24 Απρίλιος 2018, 16:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απρίλιος 2018, 15:28

Συμπόσιο για την ποντιακή παράδοση έρχεται στη Θεσσαλονίκη – Ποιοι θα συμμετέχουν

  • Blog για τον ποντιακό ελληνισμό κατακτά την 1η θέση σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό
    (Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου αποκλειστικά για το pontos-news.gr)

Ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα», σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «Κύκλος», διοργανώνουν «Συμπόσιο για την ποντιακή παράδοση» την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 (ώρα 20:00), στο ξενοδοχείο Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη.

Καταρτισμένοι εισηγητές θα μιλήσουν για τις ενδυμασίες, τη χορευτική παράδοση, αλλά και για ιστορικά θέματα του ποντιακού ελληνισμού.

Προεδρεύων του συμποσίου θα είναι ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης (ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ, πρόεδρος ανιστορηθείσης ιεράς μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα). Τις ενδυμασίες των Ελλήνων του Πόντου στις αρχές του 20ού αιώνα θα αναλύσει ο Ιωάννης Αμαραντίδης (ερευνητής ελληνικής λαϊκής ενδυμασίας), ενώ ο Βλάσης Αγτζίδης θα μιλήσει για ιστορικά θέματα του ποντιακού ελληνισμού (τίτλος της εισήγησής του: «Ιστορικό περίγραμμα»).

Στο «Συμπόσιο για την ποντιακή παράδοση» οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και για τη χορευτική παράδοση των Ποντίων. Ο Κυριακός Μωυσίδης (χοροδιδάσκαλος, διδάσκων Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης) θα αναφερθεί στα βασικά κινητικά μοτίβα και στις οικογένειες χορών στην ποντιακή χορευτική παράδοση, ενώ ο Νίκος Ζουρνατζίδης (χοροδιδάσκαλος, ερευνητής ποντιακών χορών) θα αναλύσει το θέμα «Ερευνώντας τον ποντιακό χορό».