23 Απρίλιος 2018, 23:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απρίλιος 2018, 23:35

ΚΥΣΕΑ: Συζητήθηκαν τα ελληνοτουρκικά – Δεν ελήφθη απόφαση για τα F-16

  • Διευκρινίσεις Μαξίμου για τα σύνορα με την Αλβανία και την αποστροφή Τσίπρα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τέθηκε επί τάπητος στην τρίωρη συνεδρίαση του Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας υπό τον Αλέξη Τσίπρα, σε συνδυασμό με την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία, που ενδέχεται να αυξήσει την προκλητικότητα στο Αιγαίο και όχι μόνο.

Συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των εξοπλιστικών, όπου ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν στο ΚΥΣΕΑ «διεξοδικά οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα της αναβάθμισης των F-16». Ωστόσο δεν αναφέρει ότι ελήφθη απόφαση, παρά το γεγονός ότι στις 30 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία της προσφοράς που έχει γίνει από τους Αμερικανούς. Αντιθέτως, τονίζεται ότι «αποφασίστηκε η ενεργοποίηση υποπρογράμματος για τα οπλικά συστήματα των αεροσκαφών C-27».

Παράλληλα συζητήθηκε και το πρόγραμμα χρονομίσθωσης των φρεγατών Fremm καθώς και για τον σχεδιασμό πρόσκτησης των φρεγατών Belharra. Η παράμετρος του χρόνου εκπαίδευσης του προσωπικού, αλλά και του κόστους έπεσαν στο τραπέζι και εξετάστηκαν, με την πρόταση πάντως να έχει ήδη κατατεθεί στη Γαλλία.