23 Απρίλιος 2018, 21:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απρίλιος 2018, 21:04

Το μη ανιχνεύσιμο «σαλάχι» της Τουρκίας (βίντεο)

Η Τουρκία εξοπλίζεται σε όλα τα επίπεδα και το νέο της όπλο είναι ένα «σαλάχι» για τον βυθό της θάλασσας. Πρόκειται για το πρώτο οπλισμένο υποβρύχιο drone τουρκικής κατασκευής, που έχει δυνατότητες κατασκοπείας, αλλά παράλληλα αποτελεί μία… κινητή νάρκη, η οποία μπορεί να ανατινάξει εχθρικά πλοία.

Το Wattozz, που σημαίνει σαλάχι, κατασκευάζεται από την εταιρεία αμυντικού εξοπλισμού Albayraklar Savunma, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Καραντενίζ στην Τραπεζούντα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις θα είναι έτοιμο να εξοπλίσει το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό σε τρεις μήνες. Το όνομα «σαλάχι» δεν επιλέχτηκε τυχαία, καθώς ο σχεδιασμός του θυμίζει το θαλάσσιο πλάσμα, όπως και το μέγεθός του και ο τρόπος που κινείται. Σύμφωνα με την Daily Sabah, κατασκευάζεται από τιτάνιο και αλουμίνιο, θα είναι καλυμμένο από σιλικόνη, ενώ θα διαθέτει δύο κάμερες ως «μάτια» και οι τρεις μηχανές του θα μπορούν να «πιάσει» έως και 5,5 κόμβους για μέχρι 12 ώρες κίνησης.

Ο έλεγχός του θα γίνεται μέσω κρυπτογραφημένων ακουστικών κυμάτων, παρόμοιων με εκείνα που χρησιμοποιούν φάλαινες και δελφίνια για να επικοινωνήσουν. Παράλληλα, ηλεκτρομαγνήτες θα του επιτρέπουν να «επιτεθεί» στο κύτος εχθρικού πλοίου και να πυροδοτηθεί με μια εντολή.

Όταν δεν θα βρίσκεται σε αποστολή, το «σαλάχι» μπορεί να «κάθεται» στον βυθό και ηλεκτρομαγνητικά και υπερηχητικά σήματα θα το προστατεύουν από τα ψάρια. Όπως επισήμανε ο πρόεδρο της Albayraklar Savunma Μουσταφά Αντνάν Αλμπαϊράκ, το «σαλάχι» δεν μπορεί να ανιχνευτεί από τα ραντάρ, ούτε όταν κινείται, ούτε όταν παραμένει ακίνητο στον βυθό.